Wieprzowa mielonka do chleba |
Szynkowar pracuje pełna parą, żałuje tylko, że nie kupiłam go wcześniej. Różnica w smaku, jakości, trwałości domowych wędlin jest zdumiewająca. Brakuje mi tylko sprawdzonego dostawcy ekologicznego mięsa, ale myślę, że wkrótce i na to znajdę jakąś radę:- ) Raz w tygodniu, ku radości całej rodziny, przegotowuję nową domową szynkę, karkówkę, mielonkę… Juniorowi oczywiście najbardziej smakują wędliny drobiowe, mąż najlepszy zachwyca się mielonkami, a ja jako główny mięsożerca nie mogę się zdecydować, więc ciągle próbuję nowych przepisów:- )
Składniki:
- 500 g łopatki wieprzowej
- 500 g polędwicy wieprzowej
- 3 płaskie łyżeczki soli peklowej
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny
- ½ łyżeczki białego pieprzu
- 2 przeciśnięte ząbki czosnku
- szczypta mielonej kolendry
Łopatkę i polędwicę
zmielić. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Do szynkowara
włożyć worek, przełożyć mięso dokładnie ubijając, tak aby pozbyć się niepotrzebnego
powietrza. Worek zawiązać. Nałożyć sprężynę i zamknąć szynkowar. Naczynie wstawić
do lodówki na minimum 24 godziny.
Następnego dnia szynkowar
umieścić w garnku z zimną wodą i podgrzewamy do temperatury ok. 85˚C (woda
powinna delikatnie bulgotać). Mielonkę gotować 2 godziny. Po
wyjęciu z wody szynkowar schłodzić w zimnej wodzie i odstawić do lodówki na 8 -
12 godzin. Jeśli szynkę trudno wyjąć z naczynia, można garnek na chwile włożyć
do gorącej wody.
Smacznego :-)
Kaloryczność 1 plastra ( ok. 15g) – 40 g
Białko – 3 g
Tłuszcz – 3g
Węglowodany – 0
Błonnik - 0
Wieprzowa mielonka do chleba |
Wieprzowa mielonka do chleba |
Tylko pozazdrościć domowej wędlinki ;)
OdpowiedzUsuń