16 grudnia 2013

Karp w złotej panierce ze słonecznika

karp wigilijny
Karp w złotej panierce ze słonecznika
Karp nie należy do najpyszniejszych ryb na świecie, można wymienić długą listę szlachetniejszych i smaczniejszych. Zagościł jednak ten karp na polskich wigilijnych stołach i nie potrafię sobie wyobrazić Świąt bez tej ryby. W moim rodzinnym domu karpia jadało się tylko i wyłącznie w czasie Świąt Bożego Narodzenia, dlatego do dziś kiedy poczuję ten charakterystyczny smak i zapach, zapadam w nieświadomy stan błogości:- ) Karp smażony w panierce z nasion słonecznika smakuje i wygląda znakomicie i na pewno uświetni Waszą wigilijną kolacje.
Składniki:
  • świeży karp
  • sok z cytryny
  • sól
  • biały pieprz
  • mąka
  • jajka
  • łuskany słonecznik
  • masło klarowane
Karpia oprawić, oczyścić, podzielić na porcje wg uznania, umyć i osuszyć. Rybę skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć. Odstawić na minimum 30 minut w chłodne miejsce. Jajko roztrzepać z 2 łyżkami wody. Następnie karpia obtaczać w mące, w jajku i ziarenkach słonecznika. Rybę wkładamy na patelnie z rozgrzanym  masłem klarowanym  i smażyć na średnim ogniu w zależności od wielkości porcji, aż karp pięknie się zarumieni.

Smacznego:- )

Polecam także karpia smażonego w panierce z płatków owsianych i orzechów

karp wigilijny
Karp w złotej panierce ze słonecznika

karp smażony
Karp w złotej panierce ze słonecznika

1 komentarz:

  1. Uwielbiam pestkowe i orzechowe panierki do ryb! Piękna rybka Ci wyszła:)
    U mnie w domu nie ma tradycji podawania karpia na wigilijny stół, zazwyczaj jest to inna ryba. (Karpia u nas nikt nie lubi)

    OdpowiedzUsuń