Karp w złotej panierce ze słonecznika |
Karp nie należy do najpyszniejszych ryb na świecie, można wymienić długą listę szlachetniejszych i smaczniejszych. Zagościł jednak ten karp na polskich wigilijnych stołach i nie potrafię sobie wyobrazić Świąt bez tej ryby. W moim rodzinnym domu karpia jadało się tylko i wyłącznie w czasie Świąt Bożego Narodzenia, dlatego do dziś kiedy poczuję ten charakterystyczny smak i zapach, zapadam w nieświadomy stan błogości:- ) Karp smażony w panierce z nasion słonecznika smakuje i wygląda znakomicie i na pewno uświetni Waszą wigilijną kolacje.
Składniki:
- świeży karp
- sok z cytryny
- sól
- biały pieprz
- mąka
- jajka
- łuskany słonecznik
- masło klarowane
Karpia oprawić, oczyścić, podzielić
na porcje wg uznania, umyć i osuszyć. Rybę skropić sokiem z cytryny, posolić i
popieprzyć. Odstawić na minimum 30 minut w chłodne miejsce. Jajko roztrzepać z
2 łyżkami wody. Następnie karpia obtaczać w mące, w jajku i ziarenkach
słonecznika. Rybę wkładamy na patelnie z rozgrzanym masłem klarowanym i smażyć na średnim ogniu w zależności od
wielkości porcji, aż karp pięknie się zarumieni.
Smacznego:- )
Polecam także karpia smażonego w panierce z płatków owsianych i orzechów
Karp w złotej panierce ze słonecznika |
Karp w złotej panierce ze słonecznika |
Uwielbiam pestkowe i orzechowe panierki do ryb! Piękna rybka Ci wyszła:)
OdpowiedzUsuńU mnie w domu nie ma tradycji podawania karpia na wigilijny stół, zazwyczaj jest to inna ryba. (Karpia u nas nikt nie lubi)