17 grudnia 2013

Sandacz po polsku (z wody z jajkiem)

sandacz po polsku
Sandacz po polsku (z wody z jajkiem)
Według staropolskich zwyczajów, wigilijny stół powinien składać się z dwunastu dań – tylu, ilu było apostołów. na postnej wieczerzy dominowały dania rybne, nie mogło zabraknąć karpia, szczupaka i oczywiście sandacza W bogatych domach dań rybnych było ponoć tak wiele, że liczba dwunastu potraw była niewystarczająca. Nasi przodkowie jednak w łatwy sposób poradzili sobie  z tym problemem – wszystkie serwowane ryby liczone były jako jedno danie! Jedną z tradycyjnych polskich potraw wigilijnych jest sandacz  z wody z jajkiem. Znawcy uważają, że jest to najwłaściwszy sposób podania tej wyśmienitej, szlachetnej ryby, podkreślający jej wykwintny smak i aromat. Całkowicie zgadzam się z ta opinią:- ) Danie jest lekkie, delikatne i idealne dla osób na diecie oraz dla dzieci. Następnym razem jajka posiekam drobniej i koniecznie dodam do nich  natkę pietruszki.

Składniki:
  • 1 sandacz (ok. 1 kg)
  • jarzyny do rosołu bez kapusty
  • 1 – 2 cebule
  • 1 liść laurowy
  • gałązka tymianku
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • kilka ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego
  • 1 szklanka dobrego, wytrawnego białego wina
  • sól
  • pieprz
Dodatkowo:
  • 3 – 4 jajka ugotowane na twardo
  • 3 – 4 łyżki masła
  • cytryna
  • zielona pietruszka (można pominąć)
Sandacza sprawić, wypatroszyć, wypłukać i osuszyć. Rybę oprószyć solą i białym pieprzem w środku i na zewnątrz, odstawić na minimum pół godziny do lodówki.
W garnku ugotować aromatyczny wywar z warzyw i przypraw, odcedzić i ostudzić.
Całego sandacza włożyć do rynienki do gotowania ryb, zalać ostudzonym wywarem i szklanką białego wina, tak aby przykrył rybę. Delikatnie zagotować i trzymać na wolnym ogniu pod przykryciem około 15 – 20 minut. Pozostawić w wywarze, nie dopuszczając, by ostygł.
Jajka drobno pokroić i wymieszać z roztopionym masłem (można też dodać do jajek pół pęczka drobno posiekanej natki pietruszki).Ugotowana rybę ułożyć na podgrzanym półmisku, skropić sokiem z cytryny i posypać jajkiem, ozdobić cząstkami cytryny.


Smacznego:- )

sandacz z wody
Sandacz po polsku (z wody z jajkiem)
gotowany sandacz
Sandacz po polsku (z wody z jajkiem)


1 komentarz:

  1. Całe wieki nie jadłam tak podanej ryby, dawniej moja mama podawała tak szczupaka :)

    OdpowiedzUsuń