Koreczki z ciasta francuskiego |
Koreczki – małe, przekąski idealne na sylwestrowe i karnawałowe spotkania:- ) Przygotowałam je z wędzonych ryb (łososia i halibuta) oraz upieczonych na słono małych krążków z ciasta francuskiego. Wraz z przepisem przesyłam Wam życzenia szampańskiej zabawy sylwestrowej i samych szczęśliwych dni w nadchodzącym nowym 2014 roku:- )
Składniki
na koreczki z halibutem:
- ciasto francuskie
- małe cebulki
- czarnuszka
- oliwa
- halibut wędzony na zimno
- kremowy serek śmietankowy
- natka pietruszki
Z
ciasta francuskiego wyciąć małe kółka (za pomocą foremki lub kieliszka), na
wierzchu ułożyć krążki małej cebuli, posypać czarnuszką i skropić oliwą.
Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 220˚C przez 10 – 12 minut. Wyjąć i ostudzić. Upieczone krążki posmarować
odrobiną serka śmietankowego, układać kawałki wędzonego halibuta, ozdobić małym
listkiem natki pietruszki.
- ciasto francuskie
- suszone pomidory
- parmezan
- wędzony łosoś
- rukola
- kapary
- czarne oliwki
Z
ciasta francuskiego wyciąć za pomocą foremki małe kwiatki ( lub kółka), na wierzchu ułożyć kawałki
suszonych pomidorów z zalewy, posypać odrobiną parmezanu. Zapiekać w piekarniku
rozgrzanym do 220˚C przez 10 – 12 minut. Wyjąć
i ostudzić. Na upieczonych kwiatkach układać kolejno po trzy zwinięte
liście rukoli, paski wędzonego łososia, kapary i połowę czarnej oliwki.
Smacznego:-
)
Świetny pomysł na wykorzystanie ciasta francuskiego w koreczkach, koniecznie muszę go wypróbować:), Pozdrawiam i życzę samych pomyślności w 2014:)
OdpowiedzUsuńSuper sprawa :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł!!
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego w Nowym Roku:)