31 grudnia 2013

Koreczki z ciasta francuskiego

Koreczki z ciasta francuskiego

Koreczki – małe, przekąski idealne na sylwestrowe i karnawałowe spotkania:- ) Przygotowałam je z wędzonych ryb (łososia i halibuta) oraz upieczonych na słono małych krążków z ciasta francuskiego. Wraz z przepisem przesyłam Wam życzenia szampańskiej zabawy sylwestrowej i samych szczęśliwych dni w nadchodzącym nowym 2014 roku:- )

Składniki na koreczki z halibutem:
  • ciasto francuskie
  • małe cebulki
  • czarnuszka
  • oliwa
  • halibut wędzony na zimno
  • kremowy serek śmietankowy
  • natka pietruszki

Z ciasta francuskiego wyciąć małe kółka (za pomocą foremki lub kieliszka), na wierzchu ułożyć krążki małej cebuli, posypać czarnuszką i skropić oliwą. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 220˚C przez 10 – 12 minut. Wyjąć  i ostudzić. Upieczone krążki posmarować odrobiną serka śmietankowego, układać kawałki wędzonego halibuta, ozdobić małym listkiem natki pietruszki.


Składniki na koreczki z łososiem:
  • ciasto francuskie
  • suszone pomidory
  • parmezan
  • wędzony łosoś
  • rukola
  • kapary
  • czarne oliwki



Z ciasta francuskiego wyciąć za pomocą foremki  małe kwiatki ( lub kółka), na wierzchu ułożyć kawałki suszonych pomidorów z zalewy, posypać odrobiną parmezanu. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 220˚C przez 10 – 12 minut. Wyjąć  i ostudzić. Na upieczonych kwiatkach układać kolejno po trzy zwinięte liście rukoli, paski wędzonego łososia, kapary i połowę czarnej oliwki.

Smacznego:- )

 

3 komentarze :

  1. Świetny pomysł na wykorzystanie ciasta francuskiego w koreczkach, koniecznie muszę go wypróbować:), Pozdrawiam i życzę samych pomyślności w 2014:)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł!!
    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku:)

    OdpowiedzUsuń