Sandacz po polsku (z wody z jajkiem) |
Według staropolskich zwyczajów, wigilijny stół powinien składać się z dwunastu dań – tylu, ilu było apostołów. na postnej wieczerzy dominowały dania rybne, nie mogło zabraknąć karpia, szczupaka i oczywiście sandacza W bogatych domach dań rybnych było ponoć tak wiele, że liczba dwunastu potraw była niewystarczająca. Nasi przodkowie jednak w łatwy sposób poradzili sobie z tym problemem – wszystkie serwowane ryby liczone były jako jedno danie! Jedną z tradycyjnych polskich potraw wigilijnych jest sandacz z wody z jajkiem. Znawcy uważają, że jest to najwłaściwszy sposób podania tej wyśmienitej, szlachetnej ryby, podkreślający jej wykwintny smak i aromat. Całkowicie zgadzam się z ta opinią:- ) Danie jest lekkie, delikatne i idealne dla osób na diecie oraz dla dzieci. Następnym razem jajka posiekam drobniej i koniecznie dodam do nich natkę pietruszki.
Składniki:
- 1 sandacz (ok. 1 kg)
- jarzyny do rosołu bez kapusty
- 1 – 2 cebule
- 1 liść laurowy
- gałązka tymianku
- 3 gałązki natki pietruszki
- kilka ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego
- 1 szklanka dobrego, wytrawnego białego wina
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- 3 – 4 jajka ugotowane na twardo
- 3 – 4 łyżki masła
- cytryna
- zielona pietruszka (można pominąć)
Sandacza
sprawić, wypatroszyć, wypłukać i osuszyć. Rybę oprószyć solą i białym pieprzem
w środku i na zewnątrz, odstawić na minimum pół godziny do lodówki.
W
garnku ugotować aromatyczny wywar z warzyw i przypraw, odcedzić i ostudzić.
Całego
sandacza włożyć do rynienki do gotowania ryb, zalać ostudzonym wywarem i
szklanką białego wina, tak aby przykrył rybę. Delikatnie zagotować i trzymać na
wolnym ogniu pod przykryciem około 15 – 20 minut. Pozostawić w wywarze, nie
dopuszczając, by ostygł.
Jajka
drobno pokroić i wymieszać z roztopionym masłem (można też dodać do jajek pół
pęczka drobno posiekanej natki pietruszki).Ugotowana rybę ułożyć na podgrzanym
półmisku, skropić sokiem z cytryny i posypać jajkiem, ozdobić cząstkami cytryny.
Smacznego:-
)
Sandacz po polsku (z wody z jajkiem) |
Sandacz po polsku (z wody z jajkiem) |
Całe wieki nie jadłam tak podanej ryby, dawniej moja mama podawała tak szczupaka :)
OdpowiedzUsuń