Gofry owsiane |
Zdrowe gofry? Tak to możliwe, wystarczy białą pszenną mąkę zastąpić mąką owsiana (lub zmielonymi płatkami górskimi), odrobiną razowej mąki orkiszowej i podać z prażonymi jabłkami lub świeżymi owocami. Gofry owsiane są wyjątkowo lekkie, puszyste, delikatne i chrupiące, świetnie nadają się na niespieszne śniadanie lub podwieczorek. I jak to z goframi bywa, trudno nadążyć z pieczeniem – wszyscy z utęsknieniem czekają na kolejną porcję :- )
Składniki:
- 3 jajka
- 1 szklanka mleka roślinnego (można zastąpić krowim)
- 1 szklanka wody gazowanej
- 2 ¼ szklanki mąki owsianej*
- ¾ szklanki mąki razowej orkiszowej (lub pszennej)
- 6 łyżek oleju rzepakowego
- 3 łyżeczka proszku do pieczenia.
- cukier waniliowy
Oddzielić żółtka od białek. Wszystkie składniki
prócz białek dokładnie zmiksować i odstawić na ok. pół godziny aby ciasto
napęczniało. Białka ubić na sztywna pianę delikatnie wmieszać do ciasta.
Gofrownicę bardzo dobrze nagrzać. Pędzelkiem
posmarować wnętrze odrobiną oleju. Wylewać porcję ciasta i piec przez 5 – 7 minut w zależności od mocy gofrownicy,
na złoty kolor.
Gofry owsiane podawać z ulubionymi
dodatkami :- )
*lub zmielonych płatków górskich
Smacznego:- )
Jeśli
lubisz gofry zapraszam do zapoznania się z innymi przepisami:-)
Gofry owsiane
|
Gofry owsiane |
świetny pomysł! muszę kiedyś wypróbować, u mnie w domu kochamy gorfry!
OdpowiedzUsuńJeśli lubicie chrupiące gofry, to przepis przypadnie Wam do gustu :) Pozdrawiam:)
Usuńuwielbiam gofry, super blog :-)
OdpowiedzUsuńzapraszam również na mojego bloga :-)
www.kuchniaipodroze.blogspot.com
Świetna alternatywa dla standardowych gofrów:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie wypróbowałam - PYCHOTA! Dzieciaki mówią mniam, mniam :)
OdpowiedzUsuń