21 stycznia 2014

Gofry owsiane

Gofry owsiane
Zdrowe gofry? Tak to możliwe, wystarczy białą pszenną mąkę zastąpić mąką owsiana (lub zmielonymi płatkami górskimi), odrobiną razowej mąki orkiszowej i podać  z prażonymi jabłkami lub świeżymi owocami. Gofry owsiane są wyjątkowo lekkie, puszyste, delikatne i chrupiące, świetnie nadają się na niespieszne  śniadanie lub podwieczorek. I  jak to z goframi bywa, trudno nadążyć z pieczeniem – wszyscy z utęsknieniem czekają na kolejną porcję :- )

Składniki:
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka roślinnego (można zastąpić krowim)
  • 1  szklanka wody gazowanej
  • 2 ¼ szklanki mąki owsianej*
  • ¾  szklanki mąki razowej orkiszowej (lub pszennej)
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • 3 łyżeczka proszku do pieczenia.
  • cukier waniliowy

Oddzielić żółtka od białek. Wszystkie składniki prócz białek dokładnie zmiksować i odstawić na ok. pół godziny aby ciasto napęczniało. Białka ubić na sztywna pianę delikatnie wmieszać do ciasta.
Gofrownicę bardzo dobrze nagrzać. Pędzelkiem posmarować wnętrze odrobiną oleju. Wylewać porcję ciasta i piec przez  5 – 7 minut w zależności od mocy gofrownicy, na złoty kolor.
Gofry owsiane podawać z ulubionymi dodatkami :- )

*lub zmielonych płatków górskich

Smacznego:- )

Jeśli lubisz gofry zapraszam do zapoznania się z innymi przepisami:-)

Gofry owsiane


Gofry owsiane

Gofry owsiane

5 komentarzy:

  1. świetny pomysł! muszę kiedyś wypróbować, u mnie w domu kochamy gorfry!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli lubicie chrupiące gofry, to przepis przypadnie Wam do gustu :) Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. uwielbiam gofry, super blog :-)
    zapraszam również na mojego bloga :-)

    www.kuchniaipodroze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna alternatywa dla standardowych gofrów:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie wypróbowałam - PYCHOTA! Dzieciaki mówią mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń