Skrzydełka Buffalo z trzema sosami |
Pyszne pikantne skrzydełka – przysmak kuchni amerykańskiej. Idealne na kolacje w gronie przyjaciół. Oryginalne skrzydełka Buffalo smaży się na głębokim oleju, podaje z sosem serowym i kawałkami selera naciowego. Natomiast moje skrzydełka zostały upieczone w piekarniku nastawionym na funkcję grillowania. Aby urozmaicić smak, podałam je z trzema sosami : serowym, czosnkowym i BBQ oraz warzywami pokrojonymi w słupki.
Składniki:
- 1½ kg skrzydełek kurczaka (około 15 sztuk)
- 45 g masła
- 1 ząbek czosnku
- 3 płaskie łyżki brązowego cukru trzcinowego
- 1 łyżka syropu klonowego (lub miodu)
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka sosu tabasco (można pominąć)
- 2 pełne łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 2 łyżeczki pieprzu cayenne lub ostrej papryki
Dodatkowo:
- seler naciowy (lub inne warzywa pokrojone w słupki np. marchew, czerwona papryka, ogórek)
Skrzydełka opłukać, dokładnie osuszyć, Odciąć końcówki
skrzydełek i wyrzucić. Każde skrzydło przekroić w stawie na pół i natrzeć je
solą morską.
Do garnka włożyć masło i drobno starty czosnek,
zagotować. Chwilę podsmażać i odstawić z ognia, dodać cukier i mieszać aż się
rozpuści. Dodać resztę składników: miód, koncentrat, tabasco, paprykę w
proszku, pieprz cayenne. Wymieszać na gęstą pastę i przestudzić. Skrzydełka
włożyć do garnka z marynatą i dokładnie je obtoczyć.
Piekarnik nagrzać na średnią moc grilla (np. włączone
dwie grzałki górne i program środkowy - 2). Skrzydełka ułożyć na blasze
wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na środkowej półce piekarnika. Piec przez 15 minut aż będą ładnie zrumienione,
następnie przewrócić na drugą stronę i piec przez kolejne 15 - 20 minut. Należy obserwować skrzydełka podczas pieczenia, aby za szybko
się nie spiekły. Skrzydełka podawać z sosami i selerem naciowym (lub innymi warzywami).
Sos BBQ :
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki śliwówki
- 4 łyżki wody
- 1 łyżka koncentratu
- 3 łyżki keczupu
- 1 łyżka miodu
- 1łyżka powideł śliwkowych
- 2 łyżki sosu jasnego sojowego (można pominąć)
- 1/2 łyżeczki mielonego chili
- sól
Na łyżce oliwy zeszklić drobno pokrojoną cebulę z rozgniecionymi ząbkami
czosnku. Dodać śliwówkę i wodę, szybko zagotować. Dodać koncentrat, keczup,
miód, powidła śliwkowe i sos sojowy. Przyprawić solą, pieprzem i chili.
Dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia. Jeśli sos ma być aksamitny należy przetrzeć
go przez sito.
Sos serowy:
- 50 g sera pleśniowego typu roquefort
- ½ ząbka czosnku, startego na drobnej tarce
- 80 g jogurtu greckiego (lub kwaśnej śmietany)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ½ łyżki majonezu
Ser drobno
pokruszyć, dodać resztę składników i wymieszać nie rozcierając – sos nie
powinien być gładki.
Sos czosnkowy:
- 150 g jogurtu greckiego
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
- szczypta domowej vegety
- sól, pieprz do smaku
Czosnek drobno posiekać i rozetrzeć z solą. Wymieszać razem
wszystkie składniki doprawiając do smaku sola i pieprzem.
Smacznego:- )
Skrzydełka Buffalo z trzema sosami |
Skrzydełka to chyba najsmaczniejsza rzecz na tym świecie :P
OdpowiedzUsuńMniam :) I jeszcze z 3 sosami :) rozpusta :)
OdpowiedzUsuń