Błyskawiczny pasztet z wątróbki drobiowej |
Często robię domowe wędliny, tym razem przyszła pora na pasztet. Nie jest to jednak prawdziwy pasztet, pieczołowicie przyrządzany z duża ilością mięsa, boczku, tłuszczu, zapiekany w piekarniku. To raczej pasta z wątróbki, za to błyskawiczna do przygotowania i równie smaczna. Dzięki dodatkowi marchwi i suszonych śliwek pasztet ma słodkawy smak, miły rozmarynowy aromat i świetnie nadaje się jako dodatek do chleba.
Składniki:
- 250 g wątróbki drobiowej
- 1 marchew
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka rozmarynu (najlepiej świeżego)
- 3 łyżki masła klarowanego
- 2 łyżki koniaku
- 2 – 3 suszone śliwki
- sól, pieprz
Wątróbkę
drobiową umyć, osuszyć i usunąć błony i tłuszcz, pokroić w kostkę. Marchew,
cebulę, czosnek obrać, umyć i pokroić w bardzo drobna kostkę.
Na
patelni rozpuścić łyżkę masła, wsypać marchew, cebulę, czosnek. Mieszając,
dusić ok. 2 – 3 minut, dodać wątróbkę. Całość smażyć 5 – 6 minut mieszając od
czasu do czasu. Wątróbkę zdjąć z ognia, podlać koniakiem, dodać resztę masła,
rozmaryn, drobno posiekane suszone śliwki – wymieszać. Doprawić sola i pieprzem
– przykryć i schłodzić. Wątróbkę z warzywami zmiksować jeszcze raz ewentualnie
doprawić solą i pieprzem.
Smacznego
:- )
Błyskawiczny pasztet z wątróbki drobiowej |
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz