17 lutego 2014

Błyskawiczny pasztet z wątróbki drobiowej

Błyskawiczny pasztet z wątróbki drobiowej
Często robię domowe wędliny, tym razem przyszła pora na pasztet. Nie jest to jednak prawdziwy pasztet, pieczołowicie przyrządzany z duża ilością mięsa, boczku, tłuszczu, zapiekany w piekarniku. To raczej pasta z wątróbki,  za to błyskawiczna do przygotowania i równie smaczna. Dzięki dodatkowi marchwi i suszonych śliwek pasztet ma słodkawy smak, miły rozmarynowy aromat i świetnie nadaje się jako dodatek do chleba. 
Składniki:
  • 250 g wątróbki drobiowej
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka rozmarynu (najlepiej świeżego)
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki koniaku
  • 2 – 3 suszone śliwki
  • sól, pieprz

Wątróbkę drobiową umyć, osuszyć i usunąć błony i tłuszcz, pokroić w kostkę. Marchew, cebulę, czosnek obrać, umyć i pokroić w bardzo drobna kostkę.
Na patelni rozpuścić łyżkę masła, wsypać marchew, cebulę, czosnek. Mieszając, dusić ok. 2 – 3 minut, dodać wątróbkę. Całość smażyć 5 – 6 minut mieszając od czasu do czasu. Wątróbkę zdjąć z ognia, podlać koniakiem, dodać resztę masła, rozmaryn, drobno posiekane suszone śliwki – wymieszać. Doprawić sola i pieprzem – przykryć i schłodzić. Wątróbkę z warzywami zmiksować jeszcze raz ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

Smacznego :- )

 

Błyskawiczny pasztet z wątróbki drobiowej

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz