14 lutego 2014

Ciasto bananowe

Ciasto bananowe
Jakoś skróciła mi się doba w czasie tegorocznych ferii i po prostu brakuje mi czasu. Dlatego dziś przepis na błyskawiczne i proste do wykonania ciasto. Słodyczy nadają mu rozgniecione bardzo dojrzałe banany i daktyle, skórka pomarańczowa miłego aromatu. Ciasto przypomina trochę keksa, trochę ciasto marchewkowe i długo zachowuje świeżość. Jeśli macie ochotę na nieskomplikowane ciasto zapraszam do wypróbowania przepisu.

Składniki:
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 bardzo dojrzałe banany
  • ½ szklanki oleju
  • 1 ¾ szklanki mąki orkiszowej razowej
  • ¼ szklanki mleka
  • 1 łyżeczka sody
  • ¾ szklanki orzechów włoskich
  • 6 daktyli
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 czubata łyżeczka mielonego imbiru
Banany rozgnieść widelcem na miazgę. Białka ubić na sztywną piane ze szczyptą soli, stopniowo dodawać cukier. Kiedy piana będzie gęsta i cukier rozpuszczony dodać żółtka i chwile miksować. Banany, mąkę, olej, sodę, imbir, wymieszać z posiekanymi orzechami, daktylami i skórką pomarańczową. Do ciasta delikatnie wmieszać masę jajeczną. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem keksówki. Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 45 – 55 minut do tzw. Suchego patyczka.

Smacznego :- )

Ciasto bananowe
Ciasto bananowe

2 komentarze :