Ciasto bananowe |
Jakoś skróciła mi się doba w czasie tegorocznych ferii i po prostu brakuje mi czasu. Dlatego dziś przepis na błyskawiczne i proste do wykonania ciasto. Słodyczy nadają mu rozgniecione bardzo dojrzałe banany i daktyle, skórka pomarańczowa miłego aromatu. Ciasto przypomina trochę keksa, trochę ciasto marchewkowe i długo zachowuje świeżość. Jeśli macie ochotę na nieskomplikowane ciasto zapraszam do wypróbowania przepisu.
Składniki:
- 3 jajka
- szczypta soli
- 1/3 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 bardzo dojrzałe banany
- ½ szklanki oleju
- 1 ¾ szklanki mąki orkiszowej razowej
- ¼ szklanki mleka
- 1 łyżeczka sody
- ¾ szklanki orzechów włoskich
- 6 daktyli
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 czubata łyżeczka mielonego imbiru
Banany rozgnieść widelcem na miazgę.
Białka ubić na sztywną piane ze szczyptą soli, stopniowo dodawać cukier. Kiedy
piana będzie gęsta i cukier rozpuszczony dodać żółtka i chwile miksować. Banany,
mąkę, olej, sodę, imbir, wymieszać z posiekanymi orzechami, daktylami i skórką
pomarańczową. Do ciasta delikatnie wmieszać masę jajeczną. Ciasto przełożyć do
wysmarowanej masłem keksówki. Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 45 – 55 minut
do tzw. Suchego patyczka.
Smacznego :- )
Ciasto bananowe |
Ciasto bananowe |
jedno z moich ulubionych ciast...
OdpowiedzUsuńPysznosci ;) uwielbiam banana bread ;)
OdpowiedzUsuń