Gofry jaglano – migdałowe z musem morelowym |
Po ostatnich gofrowych eksperymentach dochodzę do wniosku, że można je zrobić z wszystkiego :-) To fantastyczny sposób na wprowadzenie do diety np. kaszy jaglanej. Jeśli wasze dzieci nie lubią jej, na pewno z uśmiechem na twarzy zjedzą gofry i poproszą o dokładkę. Gofry są lekkie, puszyste i chrupiące, a w dodatku bezglutenowe. Jeśli podacie je z musem z suszonych moreli będą nie tylko pyszną, ale i zdrową przekąską.
Składniki
na 10 – 12 gofrów:
- 3 jajka
- 1 szklanka mleka roślinnego (można zastąpić krowim)
- 160 g szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 50 g zmielonych migdałów
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- cukier waniliowy
- szczypta soli
Dodatkowo:
100
g suszonych moreli
100
ml soku jabłkowego
Morele
zalać wrzątkiem – odstawić na 20 minut, odsączyć. Owoce zalać sokiem jabłkowym
i gotować pod przykryciem na minimalnym ogniu aż morele zmiękną. Całość zmiksować na gładką masę.
Oddzielić żółtka od białek. Wszystkie składniki
prócz białek dokładnie zmiksować i odstawić na ok. pół godziny, aby ciasto
napęczniało. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę, delikatnie wmieszać
do ciasta.
Gofrownicę bardzo dobrze nagrzać. Pędzelkiem
posmarować wnętrze odrobiną oleju. Wylewać porcję ciasta i piec przez 5 – 7 minut w zależności od mocy gofrownicy,
na złoty kolor.
Gofry jaglane podawać z ulubionymi z
musem morelowym lub innymi ulubionymi dodatkami :- )
Smacznego:- )
Jeśli
lubisz gofry zapraszam do zapoznania się z innymi przepisami:-)
Gofry jaglano – migdałowe z musem morelowym |
Gofry jaglano – migdałowe z musem morelowym |
prezentują sie wyśmienicie :-)
OdpowiedzUsuńzapraszamy również do nas :-)
www.hotelowerecenzje.blogspot.com
Super wyglądają,
OdpowiedzUsuńzapraszam na naleśniki owsiane z musem jabłkowym i domowymi orzechami karmelizowanymi, pozdrawiam
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/01/nalesniki-owsiane-z-musem-jabkowym.html
jak ładnie wypieczone, z tym musem dobrana para :)
OdpowiedzUsuńSmaczne gofry, wyszły mi trochę miękkie ale w smaku wspaniałe, mój syn pochłaniał je w oka mgnieniu.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że gofry Wam smakowały :) Pozdrawiam serdecznie :)
Usuń