Surówka z modrej kapusty |
Nowy hit surówkowy w moim domu :) Prosta, pyszna surówka z modrej kapusty i suszonych śliwek z delikatnym sosem majonezowym. Surówka sprawdzi się jako dodatek obiadowy do wszelkich dań mięsnych lub jako samodzielne danie z kromką razowego chleba.
Składniki:
- ½ główki małej modrej kapusty
- 8 – 10 suszonych śliwek
- ½ czerwonej cebuli
- 1 łyżeczka majonezu
- 3 łyżeczki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
Kapustę
i cebulę drobno posiekać w wąskie paseczki, lekko posolić i ubić pięścią aby
zmiękła. Śliwki opłukać wrzątkiem, osuszyć i pokroić w kostkę. Majonez wymieszać
z jogurtem, doprawić sola i pieprzem. Do kapusty dodać śliwki i sos – całość wymieszać.
Surówka gotowa :- )
Jeśli
chcecie urozmaicić jej smak możecie dodać garść posiekanych i uprażonych
orzechów włoskich i trochę startego
sera.
Smacznego
:- )
Surówka z modrej kapusty |
Pyszna surówka :-)
OdpowiedzUsuńMi zawsze wychodzi twarda.
OdpowiedzUsuńJeśli kapusta jest twarda proponuję pokroić ja na węższe paseczki i po ubiciu pozostawić ja do tzw. zmożenia. Pozdrawiam :)
Usuń