21 lutego 2014

Gulasz segedyński

Gulasz segedyński
 Pewnie nie raz już pisałam, że bardzo lubię wszelkie dania jednogarnkowe. Dlatego często goszczą u mnie zupy, gulasze i inne "berbeluchy" jak nazywa je mój syn ; -) Po pierwsze trudno je zepsuć, po drugie można przygotować je dzień wcześniej, a po trzecie łatwo je zawekować i podać kilka dni później jako pełnowartościowy obiad. Zazwyczaj więc gotuje podwójną porcję – a zaoszczędzony czas  poświęcam na czytanie lub prowadzenie bloga :- ) Dziś przepis na gulasz segedyński wywodzący się z Węgier. Przypomina nasz rodzimy bigos, jednak smakuje nieco inaczej i przygotowuje się go szybciej. Głównym składnikiem jest mięso wieprzowe, kiszona kapusta oraz spora ilość  papryki. Polecam jako rozgrzewający i wzmacniający obiad.

Składniki:
  • 700 g karkówki
  • 600 g kiszonej kapusty
  • 300 g cebuli
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 1 łyżka kminku
  • 5 łyżek papryki w proszku
  • 1 łyżka papryki w płatkach
  • 700 ml bulionu
  • 1 czerwona papryka
  • sól, pieprz
Dodatkowo:
  • 200 g kwaśnej śmietany

Karkówkę umyć, osuszyć, pokroić w dużą kostkę. Mięso oprószyć solą, pieprzem i łyżką papryki w proszku. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. W garnku o grubym dnie rozpuścić klarowane masło, wrzucić mięso i mocno zrumienić ze wszystkich stron  na ostrym ogniu. Karkówkę wyjąć, a na pozostały tłuszcz wsypać cebulę i czosnek – zeszklić. Kapustę pokroić (jeśli jest bardzo kwaśna wypłukać) i dodać do cebuli z czosnkiem. Całość wymieszać, doprawić przesiekanym kminkiem, pieprzem, papryka w proszku i płatkach. Do warzyw dodać obsmażone mięso, wlać bulion. Wymieszać, dusić na małym ogniu pod przykryciem około godziny.  Paprykę umyć, oczyścić z pestek i pokroić na dużo kawałki, dodać do gulaszu, wymieszać, dusić jeszcze pół godziny.
Gotowe danie doprawić solą, pieprzem. Podawać z kleksem kwaśnej śmietany. Świetnie smakuje z ziemniakami lub chlebem.


Źródło przepisu: Makłowicz.pl 

 

1 komentarz :