Gulasz segedyński |
Pewnie nie raz już pisałam, że bardzo lubię wszelkie dania jednogarnkowe. Dlatego często goszczą u mnie zupy, gulasze i inne "berbeluchy" jak nazywa je mój syn ; -) Po pierwsze trudno je zepsuć, po drugie można przygotować je dzień wcześniej, a po trzecie łatwo je zawekować i podać kilka dni później jako pełnowartościowy obiad. Zazwyczaj więc gotuje podwójną porcję – a zaoszczędzony czas poświęcam na czytanie lub prowadzenie bloga :- ) Dziś przepis na gulasz segedyński wywodzący się z Węgier. Przypomina nasz rodzimy bigos, jednak smakuje nieco inaczej i przygotowuje się go szybciej. Głównym składnikiem jest mięso wieprzowe, kiszona kapusta oraz spora ilość papryki. Polecam jako rozgrzewający i wzmacniający obiad.
Składniki:
- 700 g karkówki
- 600 g kiszonej kapusty
- 300 g cebuli
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki klarowanego masła
- 1 łyżka kminku
- 5 łyżek papryki w proszku
- 1 łyżka papryki w płatkach
- 700 ml bulionu
- 1 czerwona papryka
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- 200 g kwaśnej śmietany
Karkówkę umyć, osuszyć, pokroić w dużą
kostkę. Mięso oprószyć solą, pieprzem i łyżką papryki w proszku. Cebulę i
czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. W garnku o grubym dnie rozpuścić
klarowane masło, wrzucić mięso i mocno zrumienić ze wszystkich stron na ostrym ogniu. Karkówkę wyjąć, a na pozostały
tłuszcz wsypać cebulę i czosnek – zeszklić. Kapustę pokroić (jeśli jest bardzo
kwaśna wypłukać) i dodać do cebuli z czosnkiem. Całość wymieszać, doprawić przesiekanym
kminkiem, pieprzem, papryka w proszku i płatkach. Do warzyw dodać obsmażone mięso,
wlać bulion. Wymieszać, dusić na małym ogniu pod przykryciem około
godziny. Paprykę umyć, oczyścić z pestek
i pokroić na dużo kawałki, dodać do gulaszu, wymieszać, dusić jeszcze pół
godziny.
Gotowe danie doprawić solą, pieprzem.
Podawać z kleksem kwaśnej śmietany. Świetnie smakuje z ziemniakami lub chlebem.
Źródło
przepisu: Makłowicz.pl
wyśmienity !!!!
OdpowiedzUsuń