3 lutego 2014

Tort czekoladowo-wiśniowy

Tort czekoladowo-wiśniowy
Obchodzicie Walentynki? Wiem, że zdania są podzielone, jedni kochają ten dzień, inni najchętniej wykreślili by go z kalendarza. Dla mnie Walentynki to kolejna okazja do świętowania, a ja bardzo lubię świętować:- ) Proponuję uczcić ten dzień pysznym ciastem w ulubionym smaku. Przygotowałam czekoladowy, delikatny biszkopt przełożony frużeliną wiśniową, kremem czekoladowo-rumowym i bitą śmietaną. Tort łatwy i szybki do przygotowania , a ozdobiony uroczymi serduszkami z czerwonej galaretki na pewno wprowadzi Was w romantyczny, miłosny nastrój:- )

 Składniki na biszkopt:
  • 4 białka
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • 100  g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao
  • 90 g mąki pszennej
  • 50 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Do nasączenia biszkoptu:
  • 3 łyżki rumu
  • 3 łyżki soku z cytryny

Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Dno formy o średnicy 21 cm wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka ubić z solą na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy. Kiedy piana będzie bardzo gęsta, a cukier całkowicie rozpuszczony dodać żółtka, wszystko dobrze zmiksować. Do gęstej masy jajecznej dodać olej i chwile miksować. Dodać przesiane mąki, kakao i proszek do pieczenia i posiekaną czekoladę w dwóch porcjach. Suche składniki wmieszać bardzo delikatnie łyżką (nie używać miksera!). Masę przełożyć do tortownicy. Piec w piekarniku 30 – 35 min, do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt przykryć lnianą ściereczką i wystudzić.

Przełożenie tortu:
  • Puszka frużeliny wiśniowej
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 180 g kakaowej masy kajmakowej
  • 5 łyżki rumu
  • 300 g kremówki
  • 1 opakowanie fix-u do śmietany

Frużelinę wymieszać z dwoma łyżkami rumu.
Masło ubić do białości na puszystą masę, dodawać po łyżce kakaowego kajmaku, dokładnie zmiksować, na koniec dodać 3 łyżki rumu.
Śmietanę kremówkę ubić z dodatkiem fix-u.

Dodatkowo:
  • 30 g startej czekolady
  • galaretka wiśniowa

W szklance gorącej wody rozpuścić galaretkę, wylać do płaskiego naczynia, schłodzić.

Czekoladowy biszkopt podzielić na trzy blaty. Pierwszy blat nasączyć, wyłożyć frużelinę, przykryć drugim blatem. Blat nasączyć, wyłożyć maślany krem, przykryć trzecim krążkiem. Biszkopt nasączyć, wierzch i boki tortu przykryć bitą śmietaną.  Ciasto ozdobić: z galaretki powycinać czerwone serca, ozdobić nimi wierzch tortu, boki obsypać startą czekoladą.

Smacznego:- )

 


Tort czekoladowo-wiśniowy

Tort czekoladowo-wiśniowy

2 komentarze:

  1. Uwielbiam dodatki wiśniowe w tortach - dodają świeżości i lekkości :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyjątkowo uroczy z tymi galaretkowymi serduszkami :)

    OdpowiedzUsuń