Tort czekoladowo-wiśniowy |
Obchodzicie Walentynki? Wiem, że zdania są podzielone, jedni kochają ten dzień, inni najchętniej wykreślili by go z kalendarza. Dla mnie Walentynki to kolejna okazja do świętowania, a ja bardzo lubię świętować:- ) Proponuję uczcić ten dzień pysznym ciastem w ulubionym smaku. Przygotowałam czekoladowy, delikatny biszkopt przełożony frużeliną wiśniową, kremem czekoladowo-rumowym i bitą śmietaną. Tort łatwy i szybki do przygotowania , a ozdobiony uroczymi serduszkami z czerwonej galaretki na pewno wprowadzi Was w romantyczny, miłosny nastrój:- )
- 4 białka
- 4 żółtka
- szczypta soli
- 100 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kakao
- 90 g mąki pszennej
- 50 g posiekanej gorzkiej czekolady
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Do nasączenia biszkoptu:
- 3 łyżki rumu
- 3 łyżki soku z cytryny
Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Dno
formy o średnicy 21 cm wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka ubić z solą na sztywną
pianę, stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy. Kiedy piana będzie bardzo
gęsta, a cukier całkowicie rozpuszczony dodać żółtka, wszystko dobrze zmiksować.
Do gęstej masy jajecznej dodać olej i chwile miksować. Dodać przesiane mąki,
kakao i proszek do pieczenia i posiekaną czekoladę w dwóch porcjach. Suche
składniki wmieszać bardzo delikatnie łyżką (nie używać miksera!). Masę
przełożyć do tortownicy. Piec w piekarniku 30 – 35 min, do tzw. suchego
patyczka. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt przykryć lnianą ściereczką i
wystudzić.
Przełożenie tortu:
- Puszka frużeliny wiśniowej
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 180 g kakaowej masy kajmakowej
- 5 łyżki rumu
- 300 g kremówki
- 1 opakowanie fix-u do śmietany
Frużelinę wymieszać z dwoma
łyżkami rumu.
Masło ubić do białości na
puszystą masę, dodawać po łyżce kakaowego kajmaku, dokładnie zmiksować, na koniec
dodać 3 łyżki rumu.
Śmietanę kremówkę ubić z
dodatkiem fix-u.
Dodatkowo:
- 30 g startej czekolady
- galaretka wiśniowa
W szklance gorącej wody rozpuścić
galaretkę, wylać do płaskiego naczynia, schłodzić.
Czekoladowy biszkopt podzielić na
trzy blaty. Pierwszy blat nasączyć, wyłożyć frużelinę, przykryć drugim blatem.
Blat nasączyć, wyłożyć maślany krem, przykryć trzecim krążkiem. Biszkopt
nasączyć, wierzch i boki tortu przykryć bitą śmietaną. Ciasto ozdobić: z galaretki powycinać czerwone
serca, ozdobić nimi wierzch tortu, boki obsypać startą czekoladą.
Smacznego:- )
Tort czekoladowo-wiśniowy |
Tort czekoladowo-wiśniowy |
Uwielbiam dodatki wiśniowe w tortach - dodają świeżości i lekkości :)
OdpowiedzUsuńWyjątkowo uroczy z tymi galaretkowymi serduszkami :)
OdpowiedzUsuń