Bardzo smaczne kruche i niezbyt słodkie ciasteczka upieczone z dodatkiem mąki jaglanej. Ciasteczka zostały określone przez Juniora jako chrzęszczące – i to trafne określenie ponieważ lekko zgrzytają między zębami :- ) Synek stwierdził także, że są najwyższej jakości i tu zgadzam się z nim w 100% :- )
Składniki:
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 100 g mąki jaglanej
- 50 g mielonych migdałów
- 50 g mąki ryżowej
- 50 g brązowego cukru
- 125 g masła
- 1 jajko
- ½ łyżeczki sody
Dodatkowo:
- posiekane migdały
- mąka ryżowa do podsypywania
Wymieszać wszystkie suche składniki (mąkę
ziemniaczaną, jaglaną, ryżową, zmielone migdały, cukier, sodę). Dodać
miękkie, pokrojone na kawałki masło i jajko. Całość zagnieść na gęste
ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
Blat posypać mąką ryżową, z ciasta formować wałeczki, pokroić je na talarki. Ciasteczka
lekko spłaszczyć w środku, posypać posiekanymi migdałami. Układać w odstępach
na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12 – 15 minut w temperaturze 200°C na złoty kolor. Po
upieczeniu wyłożyć na kratkę i pozostawić do ostygnięcia.
Smacznego:- )
W przepisie jest mowa o mące ryżowej do podsypywania a Pani napisała, że należy ją wymieszać z jaglaną i ziemniaczaną. Jeśli dodać ją do środka ciasteczek to jaką ilość? :)
OdpowiedzUsuńPrzepraszam za błąd, już poprawiam przepis. Należy dodać 50 g maki ryżowej + mąkę do posypania stolnicy :) Pozdrawiam serdecznie :)
Usuń