7 marca 2014

Ciasteczka jaglano - migdałowe

Bardzo smaczne kruche i niezbyt słodkie ciasteczka upieczone z dodatkiem mąki jaglanej. Ciasteczka zostały określone przez Juniora jako chrzęszczące – i to trafne określenie ponieważ lekko zgrzytają między zębami :- ) Synek stwierdził także, że są najwyższej jakości i tu zgadzam się z nim w 100% :- )

Składniki:
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki jaglanej
  • 50 g mielonych migdałów
  • 50 g mąki ryżowej
  • 50 g brązowego cukru
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki sody
Dodatkowo:
  • posiekane migdały
  • mąka ryżowa do podsypywania
Wymieszać wszystkie suche składniki (mąkę ziemniaczaną, jaglaną, ryżową, zmielone migdały, cukier, sodę). Dodać miękkie, pokrojone na kawałki masło i jajko. Całość zagnieść na gęste ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
Blat posypać mąką ryżową, z ciasta  formować wałeczki, pokroić je na talarki. Ciasteczka lekko spłaszczyć w środku, posypać posiekanymi migdałami. Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec około 12 – 15  minut w temperaturze 200°C na złoty kolor. Po upieczeniu wyłożyć na kratkę i pozostawić do ostygnięcia.

Smacznego:- )


2 komentarze:

  1. W przepisie jest mowa o mące ryżowej do podsypywania a Pani napisała, że należy ją wymieszać z jaglaną i ziemniaczaną. Jeśli dodać ją do środka ciasteczek to jaką ilość? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam za błąd, już poprawiam przepis. Należy dodać 50 g maki ryżowej + mąkę do posypania stolnicy :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń