Ciasto wielowarstwowe |
Pięknie prezentujące się ciasto wielowarstwowe, w smaku przypominające trochę sękacz, trochę babkę. Nie jest trudne, niestety wymaga sporo cierpliwości i czasu, idealne dla osób relaksujących się przy pieczeniu. Kolejno zapiekane warstwy waniliowa i kakaowa, wykładane do tortownicy co 2 – 3 minuty może zniechęcić, ale przygotowując ciasto na wyjątkową okazję warto spędzić trochę czasu w kuchni. Jeśli poprosi się jeszcze o pomoc domowników, będzie to miło spędzony czas :- ) Myślę, że to dobry pomysł na wielkanocne ciasto, które świetnie zastąpi tradycyjną babę.
Składniki:
- 250 g masła
- 150 g mąki orkiszowej typ 700 (lub maki pszennej)
- 100 g skrobi ziemniaczanej
- 200 g cukru pudru
- 7 jajek
- szczypta soli
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
Oddzielić białka
od żółtek. Do osobnego naczynia przesiać obie mąki i dobrze je wymieszać. Masło
utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.
Kolejno dodawać żółtka do masy dokładnie ucierając. Dodawać po łyżce przesiane
mąki i dobrze zmiksować. Masę podzielić na dwie równe części, do jednej dodać przesiane
kakao, a do drugiej esencję waniliową. Obie masy wymieszać oddzielnymi łyżkami.
Białka ubić z solą na sztywną pianę. Pianę podzielić na pół i delikatnie połączyć
część z ciastem waniliowym i część z ciastem kakaowym.
Piekarnik rozgrzać
do 200˚C z włączonym górną grzałką z funkcja grillowania. Tortownicę o
średnicy około 20 cm (u mnie 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć dwie
łyżki kakaowej masy i rozprowadzić równo w tortownicy. Piec przez 2 – 3 minuty
na górnej kratce, tak aby warstwa się ścięła. Wyjąć blaszkę z piekarnika i
rozprowadzić dwie łyżki waniliowej masy. Piec przez kolejne 2 – 3 minuty.
Postępować tak, aż obie masy się skończą. Warstwy powinny być bardzo
cienkie, powinny jedynie przykrywać całą poprzednią warstwę.
Polewa
czekoladowa:
- 3 łyżki wrzącej wody lub mleka
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 100 g masła
Dodatkowo:
- czekoladowe kuleczki
Do garnka wlać
wodę i wsypać cukier, podgrzać i dokładnie wymieszać. Dodać pokrojone na małe
kawałki masło, rozpuści. Zdjąć z ognia i wsypać przesiane kakao.
Energicznie wymieszać (najlepiej rózgą) by powstała gładka, lśniąca
polewa. Lekko wystudzić i udekorować ciasto.
Smacznego :- )
Źródło przepisu: Słodko-słony
Ciasto wielowarstwowe |
Ciasto wielowarstwowe |
Ciasto wielowarstwowe |
wygląda zjawiskowo. coś wspaniałego!
OdpowiedzUsuńBardzo efektowne ciasto :)
OdpowiedzUsuńBardzo efektowny pomysł. Koniecznie muszę wypróbować! :)
OdpowiedzUsuńPrzepięknie to wygląda, cierpliwa z Ciebie kobieta :)
OdpowiedzUsuńrewelacja
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie :) Tylko chyba właśnie cierpliwości by mi brakło ;)
OdpowiedzUsuńten tort jest przepiękny!
OdpowiedzUsuńNominuję Twój blog do Liebster Blog Award http://shabbyeat.pl/liebster-blog-award-2/
oj lubie lubie :)
OdpowiedzUsuń