Kruche ciastka kokosowe - bezglutenowe |
Ostatnio na życzenie Juniora często piekę ciastka, lubi zabierać je na podwieczorek do szkoły. Tym razem udało mi się upiec pyszne, kruche ciastka kokosowe. Ciastka są chrupiące, niezbyt słodkie i w dodatku bezglutenowe. Ciastka kokosowe nie tylko smakują synkowi, z chęcią sięga po nie także mąż najlepszy ponieważ pasują idealnie do popołudniowej kawy:- )
- 150 g mąki ryżowej
- 100 g mąki kukurydzianej
- 120 g wiórków kokosowych
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 60 g brązowego cukru
- 100 g masła
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżeczka sody
Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto, zawinąć w
folię i schłodzić w lodówce przez około pół godziny.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i lekko wysmarować
tłuszczem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200ºC. Z ciasta formować kulki, spłaszczać je w dłoniach lub za
pomocą szklanki. Ciastka układać na blasze w sporych odstępach. Ciastka piec 12 – 15 minut na zloty kolor. Blachę
wystawić z piekarnika, pozostawić chwilę do ostygnięcia i delikatnie przenieść
ciastka do wystudzenia na kratkę.
Smacznego :- )
Kruche ciastka kokosowe - bezglutenowe |
oh.... wyglądają przepysznie!:)
OdpowiedzUsuńco mozna dodac zamiast syropu klonowego? czy np 2 łyżki miodu bedzie ok?
OdpowiedzUsuńPewnie, można dodać 2 łyżki miodu albo syropu z agawy. Jeśli nic nie masz pod ręką dodaj po prostu nieco więcej cukru :) Pozdrawiam
Usuńbardzo dziekuję :) zabieram sie za pieczenie :)
UsuńCo mogę dodać zamiast masła? dziecko jest na diecie bezmlecznej.
OdpowiedzUsuńZamiast masła proponuje użyć olej kokosowy lub ewentualnie margarynę bezmleczną. Pozdrawiam i życzę smacznego :)
UsuńWitam. Pierwszy raz robię ciastka bezglutenowe . Pojawił się pewien problem, w trakcie formowania ciastek ciasto rozpada mi się w dłoniach. Nie wiem co jest z nim nie tak. Czy powinnam dodać więcej masła ?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Sylwia
Jeśli ciasto jest zbyt sypkie można dodać do niego trochę więcej masła albo 1 - 2 łyżki wody :) Pozdrawiam i mam nadzieje, ze ciastka będą smakować:)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńCiasto nie chciało mi się skleić, rozpadało się w dłoniach. Dodałam więc
OdpowiedzUsuń2 jajka i 2 łyżki śmietany. Niektóre przed pieczeniem posypałam wiórkami czekoladowymi. Wszystkie wyszły rewelacyjnie!!!
Wykorzystałam pomysł. Będą lepsze 😁
Usuń