Błyskawiczne ciasteczka owsiano – kokosowe Czasami przychodzi taka straszna chęć na coś słodkiego, że nie można się jej oprzeć. Zamiast sięgać po paczkę kupnych ciastek, proponuję upiec je samodzielnie w domu. Prezentuję dziś łatwy przepis na błyskawiczne ciasteczka owsiano – kokosowe. Przygotowuje się je bardzo szybko, a efektem są nieziemskie w smaku ciastka. W dodatku te słodkości są stosunkowo zdrowe, zawierają sporą dawkę błonnika z płatków owsianych, kokos i mąkę żytnią Świetnie nadają się jako przekąska na drugie śniadanie lub jako dodatkowa dawka energii w czasie wiosennych pieszych lub rowerowych wypraw. Ciastka są wciągające i trudno się im oprzeć, rozpływają się w ustach, są miękkie z wyczuwalnymi kawałkami kokosa i płatków owsianych :- )Jeśli chcecie żeby były bardziej chrupiące, wystarczy mocniej je spiec w piekarniku.
Składniki (ok. 27 sztuk):
·       ⅓
szklanki cukru trzcinowego
·       1
szklanka wiórków kokosowych
·       1
szklanka płatków owsianych
·       ½
szklanki mąki żytniej typ720 
·       szczypta
soli
·       100 g  masła śmietankowego
·       2
łyżki miodu
·       1
płaska łyżeczka sody rozpuszczonej w 2 łyżkach wrzątku
Piekarnik rozgrzać do temperatury
180ºC.
W misce zmieszać płatki owsiane,
wiórki kokosowe, mąkę żytnią  i cukier. W garnku
rozpuścić masło i miód. Ciepłe płynne składniki przelać do sypkich, dodając
sodę rozpuszczoną w dwóch łyżkach wrzątku. Całość dokładnie mieszać do
momentu  powstania jednorodnej masy. Z
ciasta lepić kulki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczać ręką i układać na
blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
Ciastka piec na złoto przez ok. 8
– 10 minut. Ciasteczka wyjąć z piekarnika, chwilę poczekać, aż stwardnieją po
czym wystudzić na kratce. 
Smacznego:- )
Źródło przepisu: Maluta piecze 
| Błyskawiczne ciasteczka owsiano – kokosowe | 
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz