20 marca 2014

Twarożek śniadaniowy czyli pasta dr Budwig

Twarożek śniadaniowy czyli pasta dr Budwig
Olej lniany jest bogatym źródłem kwasów Omega – 3, warto więc go wprowadzić do codziennej diety. Używam go jako dodatek do surówek i sałatek, ostatnio odkryłam, że świetnie smakuje jako dodatek do twarogu. Po zmiksowaniu sera z olejem lnianym powstaje tzw. pasta dr Budwig, która świetnie smakuje i w łatwy sposób dostarcza naszemu organizmowi sporej dawki niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Pastę można urozmaicić o ulubione dodatki (zioła, warzywa) lub podać na słodko z miodem, owocami i orzechami.
Składniki:
  • 125 g chudego twarogu
  • 2 – 3 łyżki jogurtu naturalnego lub kefiru
  • 4 – 8 łyżek oleju lnianego
  • 2 szczypty kurkumy
  • 2 szczypty imbiru
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu

Dodatkowo:
  • 2 – 4 rzodkiewki
  • szczypiorek
  • czarnuszka

Do blendera wlać 4 – 8 łyżek oleju lnianego, 2 – 3 łyżki jogurtu naturalnego, dodać 2 szczypty kurkumy, 2 szczypty imbiru, szczyptę soli i pieprzu. Dołożyć pierwsza porcje sera i zmiksować tak aby uzyskać gładką konsystencję. Dodać drugą porcję sera i dalej miksować. Gotowa pasta powinna jednolita, bez grudek, zbliżona w konsystencji do serka homogenizowanego. Do twarożku dodać pokrojona w kostkę lub startą na tarce rzodkiewkę, posiekany szczypiorek, przed podaniem posypać czarnuszką.
Pasta dr Budwig można urozmaicić dodając ulubione świeże zioła (bazylię, miętę, pokrzywę) i warzywa np. czosnek, cebulę, paprykę, ogórki.

Smacznego :- )


Źródło przepisu: Złoto polskie

Twarożek śniadaniowy czyli pasta dr Budwig
Twarożek śniadaniowy czyli pasta dr Budwig

4 komentarze :

  1. A nie śmierdzi ten Twój olej lniany? Ja kiedyś kupiłam i nie dało się tego jeść - ble.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olej lniany ma charakterystyczny zapach i smak, powinien pachnieć trochę jak siemię lniane:) Najważniejsze żeby nie był zjełczały, a oto łatwo ponieważ ma krótki okres przydatności i powinien być przechowywany w lodówce. Też przez długi czas byłam do niego uprzedzona po nieudanej śmierdzącej próbie :) teraz na szczęście mam dobrego dostawcę :)

      Usuń
  2. uwielbiam dodatek oleju lnianego. nie tylko podkręca smak, ale również jest ogromnie prozdrowy! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłem dziś taki twarożek. Pycha. Polecam

    OdpowiedzUsuń