Twarożek śniadaniowy czyli pasta dr Budwig |
Olej lniany jest bogatym źródłem kwasów Omega – 3, warto więc go wprowadzić do codziennej diety. Używam go jako dodatek do surówek i sałatek, ostatnio odkryłam, że świetnie smakuje jako dodatek do twarogu. Po zmiksowaniu sera z olejem lnianym powstaje tzw. pasta dr Budwig, która świetnie smakuje i w łatwy sposób dostarcza naszemu organizmowi sporej dawki niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Pastę można urozmaicić o ulubione dodatki (zioła, warzywa) lub podać na słodko z miodem, owocami i orzechami.
Składniki:
- 125 g chudego twarogu
- 2 – 3 łyżki jogurtu naturalnego lub kefiru
- 4 – 8 łyżek oleju lnianego
- 2 szczypty kurkumy
- 2 szczypty imbiru
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
Dodatkowo:
- 2 – 4 rzodkiewki
- szczypiorek
- czarnuszka
Do
blendera wlać 4 – 8 łyżek oleju lnianego, 2 – 3 łyżki jogurtu naturalnego,
dodać 2 szczypty kurkumy, 2 szczypty imbiru, szczyptę soli i pieprzu. Dołożyć pierwsza
porcje sera i zmiksować tak aby uzyskać gładką konsystencję. Dodać drugą porcję
sera i dalej miksować. Gotowa pasta powinna jednolita, bez grudek, zbliżona w
konsystencji do serka homogenizowanego. Do twarożku dodać pokrojona w kostkę
lub startą na tarce rzodkiewkę, posiekany szczypiorek, przed podaniem posypać
czarnuszką.
Pasta
dr Budwig można urozmaicić dodając ulubione świeże zioła (bazylię, miętę,
pokrzywę) i warzywa np. czosnek, cebulę, paprykę, ogórki.
Smacznego
:- )
Źródło
przepisu: Złoto polskie
Twarożek śniadaniowy czyli pasta dr Budwig |
Twarożek śniadaniowy czyli pasta dr Budwig |
A nie śmierdzi ten Twój olej lniany? Ja kiedyś kupiłam i nie dało się tego jeść - ble.
OdpowiedzUsuńOlej lniany ma charakterystyczny zapach i smak, powinien pachnieć trochę jak siemię lniane:) Najważniejsze żeby nie był zjełczały, a oto łatwo ponieważ ma krótki okres przydatności i powinien być przechowywany w lodówce. Też przez długi czas byłam do niego uprzedzona po nieudanej śmierdzącej próbie :) teraz na szczęście mam dobrego dostawcę :)
Usuńuwielbiam dodatek oleju lnianego. nie tylko podkręca smak, ale również jest ogromnie prozdrowy! :)
OdpowiedzUsuńJadłem dziś taki twarożek. Pycha. Polecam
OdpowiedzUsuń