Batoniki owsiane z nadzieniem figowym |
Trudno sobie wyobrazić zdrowszą przekąskę :- ) Przepis na pewno przypadnie do gustu wszystkim, którzy muszą unikać w swojej diecie białej maki, cukru, jaj i produktów mlecznych. Mimo wykluczenia tak wielu składników batoniki z płatków owsianych smakują wyśmienicie. Olej kokosowy, który można kupić tutaj, świetnie zastępuje masło, a miód cukier. Nadzienie z suszonych fig jest słodkie i aromatyczne. Nawiasem mówiąc figi są bardzo zdrowe, żałuję że nie rosną w naszym klimacie, ponieważ wszyscy za nimi przepadamy. Figi są bogatym źródłem nie tylko błonnika i witamin, ale także soli mineralnych potasu, wapnia, magnezu, cynku i fosforu. Jeśli więc lubicie figi i owies ciastka te będą idealne na drugie śniadanie.
Jak zrobić batoniki owsiane z nadzieniem figowym?
Składniki
na masę figową:
- 150 g suszonych fig
- ½ szklanki zaparzonej mocnej herbaty rooibos
- 2 łyżki soku z cytryny
- ½ łyżeczki startej skórki cytryny
- miąższ z połowy laski wanilii
- szczypta soli
Herbatę
rooibos zalać wrzątkiem i odstawić do zaparzenia na 15 minut. Figi pokroić w
kostkę i zalać je herbatą rooibos – odstawić na 20 minut. Figi zmiksować, dodać
sok i skórkę z cytryny, wanilię i szczyptę soli – wymiesza.
Składniki
na ciasto:
- 110 g płatków owsianych
- 2 ½ łyżki miodu
- 1 łyżka zmielonych nasion siemienia lnianego
- 3 łyżki mocnej herbaty rooibos lub wody
- 5 łyżek oleju kokosowego
- miąższ z połowy laski wanilii
- 3 łyżki sezamu
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta cynamonu
Zmielone siemię lniane zalać 3 łyżkami
herbaty i odstawić. Płatki owsiane zmielić, dodać proszek do pieczenia,
cynamon, olej kokosowy, miód, wanilię, sezam i siemię lniane , wyrobić ciasto.
Ciasto przykryć folią i schować na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować
(najłatwiej między dwoma arkuszami pergaminu) na 3 – 4 mm prostokąt (ciasto jest lepkie trzeba je szybko
rozwałkować, póki jest zimne). Wyłożyć masę figową na środku wzdłuż dłuższego
boku. Boki ciasta zawinąć do środka i wyciąć 3 – 4 cm batoniki.
Batoniki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w
piekarniku rozgrzanym do 180˚C, przez ok. 15 minut. Ostudzić na kratce.
Smacznego:-
)
Batoniki owsiane z nadzieniem figowym |
Batoniki owsiane z nadzieniem figowym |
Batoniki owsiane z nadzieniem figowym |
takie batoniki bardzo lubię! zdrowa słodycz :-)
OdpowiedzUsuńNaprawdę smakowicie wyglądają
OdpowiedzUsuńJak długo można je przechowywać? Wytrzymają tydzień ? Byłyby idealne na wyjazd :D
OdpowiedzUsuńMyślę, że batoniki spokojnie wytrzymają 5 - 7 dni :) Mam nadzieję, ze będą smakowały :)
UsuńMyślę, że batoniki spokojnie wytrzymają 5 - 7 dni :) Mam nadzieję, ze będą smakowały :)
Usuń