24 kwietnia 2014

Szynka dojrzewająca

szynka z pończochy
Szynka dojrzewająca
Bardzo smakował mi schab z pończochy, który robiłam już jakiś czas temu. Tym razem eksperymentowałam z szynką i kolejny raz wyszła z tego smaczna domowa wędlina. Użyłam gotowej mieszanki ziół, które dostałam w pakiecie z szynkowarem. Sekret Dziadka Feliksa nie zawiera ani soli ani glutaminianu , jest dobrze skomponowaną miksturą przypraw które lubię. Jeśli nie macie gotowej przyprawy użyjcie swoich ulubionych dodatków. 
Składniki:
  • 1 – 1 ½  kg świeżej szynki
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki soli najlepiej niejodowanej
  • ½ łyżki soli peklowej
  • 4 – 5 ząbków czosnku
  • 3 łyżki ziół  Sekret Dziadka Feliksa (mieszanka jałowca, kolendry, pieprzu, ziela angielskiego, liści laurowych, majeranku, cząbru, rozmarynu, tymianku)*
Dodatkowo:
  • pończocha lub siatka wędliniarska
Mięso opłukać i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Obtoczyć w cukrze. Przełożyć do naczynia (np.: żaroodpornego) i odstawić do lodówki na 36 godzin.
Po tym czasie mięso dokładnie opłukać, wytrzeć ręcznikiem. Mięso obtoczyć w mieszance obu soli. Mięso ułożyć w tym samym naczyniu i odstawić na kolejne 36 godzin. 
Leżakowanie szynki w cukrze i soli wyciąga z mięsa bardzo dużo płynu, który należy wylać.
Mięso dokładnie opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć mieszanką przypraw (najpierw rozgniecionymi ząbkami czosnku, i mieszanką ziół. Kolejny raz włożyć mięso do lodówki na 36 godzin.
Szynkę przełożyć do pończochy i powiesić w ciepłym, suchym i przewiewnym miejscu, suszyć 4 doby. Podsuszona wędlina jest gotowa do jedzenia, aby jednak zyskała na smaku i dojrzała warto na tydzień lub dwa zawinąć ją w papier i przechowywać na dolnej półce lodówki.
Wędlinę podawać pokrojoną w cieniutkie plasterki.

*można użyć dowolnej mieszanki ulubionych ziół

Smacznego:- )

szynka na wielkanoc
Szynka dojrzewająca

szynka z pończochy
Szynka dojrzewająca

szynka z pończochy
Szynka dojrzewająca

22 komentarze:

  1. apetyczna! bede musiala przygotowac mojemu smakoszowi:)uwielbiamy włoską parmenską prosciutto di Parma jestem pewna ze polska wersja tez zasmakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy po 4 dobach w ciepłym miejscu biały nalot jest prawidłowym zjawiskiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli pojawił się nalot z soli to wszystko ok. Natomiast jeśli jest to pleśń, albo wędlina ma niepokojący zapach, to coś poszło nie tak i niestety trzeba wyrzucić mięso. Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Rewelacja........ja również tak samo jak Ty po schabie zrobiłem szynkę......niebo w gębie. Niech się chowa ta sklepowa za 45zł/kg !!!!!!!! moja 12zł/kg różnica kolosalna a ile przy tym satysfakcji z zrobienia takiego smakołyku. Moim zdaniem cały pic polega na doborze przypraw. Tym razem dodałem jeszcze czosnek niedżwiedzi,jałowiec i pieprz zielony rozgnieciony w możdzierzu. Wyroby dojrzewające w moim wykonaniu na stałe zagościły na moim i córce stole.........dzięki za bardzo prosty przepis.....pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Schabik jest przepyszny ,tylko z kilograma mięsa robi się pół wędliny albo jeszcze mniej.:-)

      Usuń
    2. Dziękuję za miły komentarz :) Bardzo się cieszę, że skorzystałaś z przepisu - nie ma to jak domowa wędlina. A szynka dojrzewająca to jedna z moich ulubionych :) Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  4. pyszny schabik palce lizać i bez chemii , polecam najwytrawniejszym smakoszom

    OdpowiedzUsuń
  5. Kiedy nacieramy mięso cukrem i solą, to podczas trzymania go w lodówce ma być ono przykryte, czy leżeć sobie bez przykrycia?

    OdpowiedzUsuń

  6. A gdzie najlepiej suszyć

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja już całkiem poszłam na łatwiznę i po dwa dni trzymałam w lodówce z cukrem, potem solą, na koniec z przyprawami ( takie, jakie lubię) - owijałam w folię spożywczą, bo taki przepis koleżanka mi podała. 4 dni wisiała przy kaloryferze w lnianej ściereczce i właśnie do lodówki na leżakowanie wkładam. Pachnie obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie szybkie pytanie. Z mojej szynki bardzo dużo wody cukier wyciągnął już w 12h. Czy mam na tym etapie wylać wodę i ponownie przykryć i do lodówki? Na chłopski rozum, to jak ta szynka leży w tej wodzie to chyba szybciej zacznie się psuć.

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam. Chciałbym zapytać co mogłem zrobić nie tak. Trzymałem się przepisu, czasu i wszelkich wskazówek a jednak szynka wyszła bardzooooo słona, nawet krojąc bardzo cienkie plastry jest praktycznie nie zjadliwa..... :(
    Jest szansa że po leżakowaniu w lodówce w papierze zmieni się coś?
    Pozdrawiam serdecznie.. Roberto

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Albo robiłeś mały (cienki) kawałek szynki i przeszedł solą za mocno, albo w ostatnim etapie posypałeś niepotrzebnie solą razem z przyprawami.... czasem są mieszanki ziół ale w składzie jest również sól.

      Usuń
  10. szyneczka już odleżała swoje w lodówce :) czas na suszenie i chciałam zapytać czy zamiast do pończochy(podkolanówki)mogę ją wsadzić do siatki wędliniarskiej?

    OdpowiedzUsuń
  11. już mam odpowiedz w przepisie :) przepraszam nie doczytałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że szynka będzie smakować :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  12. Dziendobry ale pani czy pan bo neczytalem dokładnie nie napisała że ta szynka powinna być w miejscu przewiewne nie w niższej temp.nisz 14 stp.C i nie wyższej nisz 20 stp.C tak samo jak palcuwka kiełbasa poduszka dojrzewają

    OdpowiedzUsuń
  13. przepraszam co to za forum, miałem zrobić kaszanke

    OdpowiedzUsuń
  14. Sól peklowa jest zbędna w tym przepisie a nawet niepożądana za rakotworcze właściwości. Sól peklowa może być przyczyną raka żołądka, jelit, wątroby,trzustki. Zamiast soli peklowej należy użyć najlepiej soli morskiej.

    OdpowiedzUsuń