28 kwietnia 2014

Batoniki owsiane z nadzieniem figowym

Batoniki owsiane z nadzieniem figowym
Trudno sobie wyobrazić zdrowszą przekąskę :- ) Przepis na pewno przypadnie do gustu wszystkim, którzy muszą unikać w swojej diecie białej maki, cukru, jaj i produktów mlecznych.  Mimo wykluczenia tak wielu składników batoniki  z płatków owsianych smakują wyśmienicie. Olej kokosowy, który można kupić tutaj,  świetnie zastępuje masło, a miód cukier. Nadzienie z suszonych fig jest słodkie i aromatyczne. Nawiasem mówiąc figi są bardzo zdrowe, żałuję że nie rosną w naszym klimacie, ponieważ wszyscy za nimi przepadamy.  Figi są bogatym źródłem nie tylko błonnika i witamin, ale także soli mineralnych potasu, wapnia, magnezu, cynku i fosforu. Jeśli więc lubicie figi i owies ciastka te  będą idealne na drugie śniadanie.

Jak zrobić batoniki owsiane z nadzieniem figowym? 

Składniki na masę figową:
  • 150 g suszonych fig
  • ½ szklanki zaparzonej mocnej herbaty rooibos
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ½ łyżeczki startej skórki cytryny
  • miąższ z połowy laski wanilii
  • szczypta soli
Herbatę rooibos zalać wrzątkiem i odstawić do zaparzenia na 15 minut. Figi pokroić w kostkę i zalać je herbatą rooibos – odstawić na 20 minut. Figi zmiksować, dodać sok i skórkę z cytryny, wanilię i szczyptę soli – wymiesza.

Składniki na ciasto:
  • 110 g płatków owsianych
  • 2 ½  łyżki miodu
  • 1 łyżka zmielonych nasion siemienia lnianego
  • 3 łyżki mocnej herbaty rooibos lub wody
  • 5 łyżek oleju kokosowego
  • miąższ z połowy laski wanilii
  • 3 łyżki sezamu
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu

Zmielone siemię lniane zalać 3 łyżkami herbaty i odstawić. Płatki owsiane zmielić, dodać proszek do pieczenia, cynamon, olej kokosowy, miód, wanilię, sezam i siemię lniane , wyrobić ciasto. Ciasto przykryć folią i schować na godzinę do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkować (najłatwiej między dwoma arkuszami pergaminu) na 3 – 4 mm prostokąt  (ciasto jest lepkie trzeba je szybko rozwałkować, póki jest zimne). Wyłożyć masę figową na środku wzdłuż dłuższego boku. Boki ciasta zawinąć do środka i wyciąć 3 – 4  cm batoniki.  Batoniki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180˚C, przez ok. 15 minut.  Ostudzić na kratce.

Smacznego:- )

Batoniki owsiane z nadzieniem figowym
Batoniki owsiane z nadzieniem figowym

Batoniki owsiane z nadzieniem figowym

5 komentarzy :

  1. takie batoniki bardzo lubię! zdrowa słodycz :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak długo można je przechowywać? Wytrzymają tydzień ? Byłyby idealne na wyjazd :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że batoniki spokojnie wytrzymają 5 - 7 dni :) Mam nadzieję, ze będą smakowały :)

      Usuń
    2. Myślę, że batoniki spokojnie wytrzymają 5 - 7 dni :) Mam nadzieję, ze będą smakowały :)

      Usuń