Wielkanocne skowronki |
Zgodnie z naszą tradycją na wielkanocnym stole powinno pojawić się ciasto. Najczęściej są to najrozmaitsze baby i mazurki. Proponuję, aby na Waszych stołach zagościły cudne skowronki zwiastujące wiosnę. Pyszne słodkie bułeczki, które będą ozdobą wielkanocnego koszyka i stołu. Drożdżowe ciasto jest lekko słodkie, maślane, o miłym cytrusowym aromacie. Jeśli wolicie aby bułki były bardziej wytrawne, zamiast skórki cytrynowej dodajcie ulubione zioła i zmniejszcie ilość cukru o połowę. Skowronki można, a nawet trzeba lepić z dziećmi – to dla nich wielka frajda.
Składniki:
- 250 g mąki orkiszowej typ 500
- 90 g masła
- 15 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- ½ łyżeczki cukru waniliowego
- 2 jaja w temperaturze pokojowej
- Szczypta soli
- 2 łyżki ciepłego mleka
- ½ łyżeczki skorki cytrynowej lub pomarańczowej
Dodatkowo:
- ziele angielskie
Przygotować rozczyn: 2 łyżek ciepłego,
ale nie gorącego mleka dokładnie rozmieszać z drożdżami i łyżką cukru. Odstawić w ciepłe miejsce na około
15 minut, tak aby rozczyn zaczął pracować.
Mąkę przesiać, dodać sól. Masło
rozpuścić i ostudzić. Do masła dodać jajka, resztę cukru, skórkę cytrynowa i
aktywny rozczyn – wymieszać rózgą na gładką masę. Masę dodać do mąki i
starannie wyrobić ciasto przez ok. 5 minut, tak aby było gładkie i elastyczne.
Ciasto odstawić w misce w ciepłe miejsce na ok. 40 minut, aby podwoiło swoją
objętość.
Wielkanocne skowronki |
Skowronki ułożyć na blasze wyłożonej papierem
do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia w cieple miejsce na ok. 80 – 90 minut
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200˚C.
Po obu stronach główki wcisnąć ziele
angielskie, aby powstały oczy. Bułeczki
piec około 12 – 15 minut na zloty kolor.
Smacznego:-
)
Wielkanocne skowronki |
Wielkanocne skowronki |
cudne ,sliczne rewelacyjne!
OdpowiedzUsuńSwietne, widzialam je na fb I na stronie angielskiej.
OdpowiedzUsuń