15 kwietnia 2014

Zakwas żytni na żurek

zakwas
Zakwas żytni na żurek
Ostatni moment żeby nastawić zakwas na domowy żurek. Fermentacja trwa około 3 do 5 dni więc zdążycie przed Wielkanocą. Dotychczas kupowałam gotowy zakwas, ale postanowiłam wreszcie spróbować domowej produkcji. Jestem bardzo zadowolona i przyznam że żurek wyszedł wyśmienity:- ) Zakwas można przygotować z samej mąki żytniej i wody lub tak jak ja, dodać do niego czosnek, liście laurowe i ziele angielski.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki żytniej typ 2000
  • 250 ml wrzątku
  • 600 ml letniej przegotowanej wody
  • 3 – 4  zmiażdżone ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego

Mąkę żytnią zalać wrzątkiem i dokładnie rozmieszać, tak aby nie było żadnych grudek. Dolać letnią wodę, dodać czosnek i liście laurowe – wymieszać. Słoik przykryć gazą i odstawić na 3 – 5 dni w ciepłe miejsce. Codziennie zakwas delikatnie wymieszać. . Po tym czasie wyjąć zioła, zakwas jest gotowy. Zakwas można użyć od razu  do zrobienia żuru lub przechowywać go w lodówce.

Smacznego :- )

zakwas
Zakwas żytni na żurek

zakwas
Zakwas żytni na żurek

1 komentarz: