26 maja 2014

Biszkopt z rabarbarem i bitą śmietaną

 
Już chyba ostanie ciasto z rabarbarem tej wiosny:- ) Wszędzie królują już truskawki i najwyższa pora na przepisy z ich udziałem. Póki co proponuję Wam rozpływające się w ustach, delikatne  ciasto idealne na miłe popołudnie. Miękki, lekki migdałowy biszkopt przełożony nadzieniem rabarbarowo – truskawkowym i bitą śmietaną.

Składniki na biszkopt migdałowy:
  • 4 jaja
  • 100 g cukru pudru
  • 30 g zmielonych białych migdałów
  • 80 g mąki
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Jaja ubić z cukrem pudrem na puszystą białą masę, dodać olej i jeszcze chwilę miksować. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać z masą jajeczną, dodać mielone migdały i jeszcze raz wymieszać. Ciasto przełożyć do formy o średnicy 21 cm wyłożonej  papierem do pieczenia i cienko wysmarowanej masłem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180˚C przez 20 – 25 minut do tzw. suchego patyczka. Biszkopt ostudzić.

Składniki na nadzienie:
  • 350 g oczyszczonego rabarbaru
  • 50 g cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki dżemu truskawkowego
  • 2 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo:
  • 250 ml bitej śmietany
  • 1 opakowanie fixu do śmietany
  • cukier puder

Rabarbar umyć pokroić w kostkę i wsypać na patelnie z grubym dnem, Dodać cukier, ekstrakt waniliowy i zagotować pod przykryciem. Jeśli rabarbar puści dużo wody odparować ją tak aby masa miała konsystencję dżemu. Do miękkiego rabarbaru dodać dżem truskawkowy i sok z cytryny – całość ostudzić.

Kremówkę ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania fix do śmietany. Biszkopt przeciąć na pół. Obie części ciasta wysmarować masą rabarbarową. Na dolny placek wyłożyć ubitą śmietanę, przykryć drugim blatem biszkopta, nadzieniem w dół. Ciasto oprószyć cukrem pudrem.


Smacznego :- ) 

  



1 komentarz: