Już chyba ostanie ciasto z rabarbarem tej wiosny:- ) Wszędzie królują już truskawki i najwyższa pora na przepisy z ich udziałem. Póki co proponuję Wam rozpływające się w ustach, delikatne ciasto idealne na miłe popołudnie. Miękki, lekki migdałowy biszkopt przełożony nadzieniem rabarbarowo – truskawkowym i bitą śmietaną.
Składniki
na biszkopt migdałowy:
- 4 jaja
- 100 g cukru pudru
- 30 g zmielonych białych migdałów
- 80 g mąki
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Jaja
ubić z cukrem pudrem na puszystą białą masę, dodać olej i jeszcze chwilę
miksować. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać
z masą jajeczną, dodać mielone migdały i jeszcze raz wymieszać. Ciasto
przełożyć do formy o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia i cienko wysmarowanej
masłem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180˚C przez 20 – 25 minut do tzw. suchego
patyczka. Biszkopt ostudzić.
Składniki
na nadzienie:
- 350 g oczyszczonego rabarbaru
- 50 g cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 3 łyżki dżemu truskawkowego
- 2 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo:
- 250 ml bitej śmietany
- 1 opakowanie fixu do śmietany
- cukier puder
Rabarbar
umyć pokroić w kostkę i wsypać na patelnie z grubym dnem, Dodać cukier, ekstrakt
waniliowy i zagotować pod przykryciem. Jeśli rabarbar puści dużo wody odparować
ją tak aby masa miała konsystencję dżemu. Do miękkiego rabarbaru dodać dżem
truskawkowy i sok z cytryny – całość ostudzić.
Kremówkę
ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania fix do śmietany. Biszkopt
przeciąć na pół. Obie części ciasta wysmarować masą rabarbarową. Na dolny
placek wyłożyć ubitą śmietanę, przykryć drugim blatem biszkopta, nadzieniem w
dół. Ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego
:- )
świetne ciacho, bardzo smakowicie wygląda
OdpowiedzUsuń