12 maja 2014

Murzynek

Murzynek
W domu remont na całego, wszystko pochowane w kartonach i otulone folią – lubicie takie przygody? Już nie mogę doczekać się końca :- ) Kuchnia pracuje na pół gwizdka, ale weekend bez ciasta nie byłby prawdziwym weekendem :- ) Upiekłam więc dla chłopaków szybkiego murzynka. Do ciasta dodałam sporo zmielonych  orzechów laskowych i trochę suszonych owoców (rodzynki, figi i śliwki) – wyszedł z tego pyszny kakaowy podwieczorek.

Jak się piecze tradycyjnego murzynka? 

Składniki:
  • 250 g masła
  • 1  szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 6 łyżek kakao
  • 4 duże jaja
  • ½  szklanki wody
  • 1 ½  szklanka mąki
  • ½ szklanki mielonych orzechów laskowych
  • ½ szklanki suszonych owoców pokrojonych w kostkę, obtoczonych w mące
  • 1 łyżka  proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masło, cukier, cukier waniliowy, kakao i wodę włożyć do garnka. Gotować na małym ogniu, często mieszając, aż cukier się rozpuści a całość zawrze. Odlać ⅓ szklanki syropu, który zostanie wykorzystany jako lukier.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę. Do lekko przestudzonego syropu kakaowego (ale wciąż ciepłego) dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i żółtka, starannie wymieszać. Do ciasta dodać w dwóch porcjach pianę z białek, delikatnie mieszając. Dodać pokrojone w kostkę i obtoczone w mące bakalie (można wmieszać je w ciasto lub ułożyć je na wierzchu ciasta). Ciasto przełożyć do prostokątnej formy o wymiarach ok. 11 x 35 cm.
Ciasto piec do tzw. „suchego patyczka” w temperaturze 180ºC przez 40 – 45 minut.

Gotowego murzynka polać lukrem kakaowym.

Smacznego:- )

Murzynek
Murzynek

Murzynek

1 komentarz:

  1. Klasyka :) Strasznie dawno nie jadłam zwykłego, poczciwego murzynka :)

    OdpowiedzUsuń