9 maja 2014

Zupa rybna

Zupa rybna
Dla miłośników szybkich dań, kolejna propozycja na gęstą, sycącą i rozgrzewającą zupę. Tym razem to zupa rybna z pomidorami – bardzo smaczna i idealna na chłodniejsze dni. Najlepiej użyć do zupy kilku rodzajów świeżych ryb, ale jeśli nie macie ich pod ręką możecie wykorzystać dobrej jakości ryby mrożone. Latem warto użyć zamiast pomidorów z puszki, dojrzałych świeżych – wystarczy sparzyć je wrzątkiem i obrać ze skóry.

Jak ugotować pyszna zupę rybną z pomidorami? 

Składniki:
  • 800 g filetów z białej ryby (mintaj, dorsz, sola itp.)
  • 2 puszki pomidorów bez skóry
  • 500 ml wywaru warzywnego lub bulionu
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • biała część pora
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka papryki w proszku
  • 1 łyżka papryki w płatkach
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • szczypta chili
  • sok z ½ cytryny
  • sól, pieprz

Filet z ryby opłukać, osuszyć, za pomocą pęsety pozbyć się ości. Rybę pokroić w sporą kostkę, oprószyć sola i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i odstawić do lodówki.
Cebulę, czosnek i por pokroić. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekane warzywa i zeszklić na małym ogniu przez kilka minut. Dodać paprykę w proszku i w płatkach, chili wymieszać i smażyć minutę. Dodać rozgniecione widelcem pomidory, koncentrat pomidorowy, bazylię, wywar warzywny i sok z cytryny – zagotować. Dodać rybę, delikatnie wymieszać i gotować pod przykryciem ok. 15 minut aż ryba będzie ugotowana. Zupe doprawić sola, pieprzem i masłem. Podawać z ulubionym chlebem.

Smacznego:- )
  
Zupa rybna
Zupa rybna
   

1 komentarz: