Murzynek |
W domu remont na całego, wszystko pochowane w kartonach i otulone folią – lubicie takie przygody? Już nie mogę doczekać się końca :- ) Kuchnia pracuje na pół gwizdka, ale weekend bez ciasta nie byłby prawdziwym weekendem :- ) Upiekłam więc dla chłopaków szybkiego murzynka. Do ciasta dodałam sporo zmielonych orzechów laskowych i trochę suszonych owoców (rodzynki, figi i śliwki) – wyszedł z tego pyszny kakaowy podwieczorek.
Jak się piecze tradycyjnego murzynka?
Składniki:
- 250 g masła
- 1 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 6 łyżek kakao
- 4 duże jaja
- ½ szklanki wody
- 1 ½ szklanka mąki
- ½ szklanki mielonych orzechów laskowych
- ½ szklanki suszonych owoców pokrojonych w kostkę, obtoczonych w mące
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masło, cukier, cukier waniliowy,
kakao i wodę włożyć do garnka. Gotować na małym ogniu, często mieszając, aż
cukier się rozpuści a całość zawrze. Odlać ⅓ szklanki syropu, który zostanie
wykorzystany jako lukier.
Mąkę przesiać z proszkiem do
pieczenia. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę. Do lekko
przestudzonego syropu kakaowego (ale wciąż ciepłego) dodać mąkę z proszkiem do
pieczenia i żółtka, starannie wymieszać. Do ciasta dodać w dwóch porcjach pianę
z białek, delikatnie mieszając. Dodać pokrojone w kostkę i obtoczone w mące bakalie
(można wmieszać je w ciasto lub ułożyć je na wierzchu ciasta). Ciasto przełożyć
do prostokątnej formy o wymiarach ok. 11 x 35 cm.
Ciasto piec do tzw. „suchego
patyczka” w temperaturze 180ºC przez 40 – 45 minut.
Gotowego murzynka polać lukrem
kakaowym.
Smacznego:- )
Murzynek |
Murzynek |
Murzynek |
Klasyka :) Strasznie dawno nie jadłam zwykłego, poczciwego murzynka :)
OdpowiedzUsuń