Placuszki śmietankowe |
Trudno mi sobie wyobrazić tydzień bez naleśników, racuchów, klusek – Junior bardzo je lubi i ciągle prosi o jakieś placki. Najczęściej robię mu na śniadanie placki z kaszy jaglanej, ale często wymyślam na podwieczorek nowe smakołyki. Tym razem zjedliśmy lekkie, delikatne, śmietankowe placuszki drożdżowe, ideale na późne śniadanie lub leniwe popołudnie. Najbardziej smakowały nam z owocami i odrobina cukru pudru, spróbujecie?
Składniki (porcja dla 6 osób):
- 250 g mąki orkiszowej typ 450
- 85 g mąki gryczanej
- 200 ml śmietany 30%
- 125 ml mleka
- 125 ml wody
- 3 białka
- 1 łyżka cukru
- 20 g drożdży
- 2 łyżki masła
- szczypta soli
Dodatkowo:
- olej do smażenia
W letniej wodzie rozprowadzić drożdże,
dodać cukier i mąkę gryczaną – wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce.
Do miski wlać ciepłe mleko, śmietanę i
wsypać przesiana mąkę. Wyrobić ciasto, do którego dodać wyrośnięty rozczyn oraz
stopione i ostudzone masło. Białka ubić ze szczypta soli na sztywna pianę i
delikatnie wmieszać do ciasta.
Placki smażyć z obu stron, na patelni
rozgrzanej z odrobiną oleju. Podawać z owocami, cukrem pudrem lub innymi
ulubionymi dodatkami.
Smacznego :- )
Źródło przepisu: Maciej Kuroń „Kuchnia
polska”
Placuszki śmietankowe |
Placuszki śmietankowe |
Placuszki śmietankowe |
Pyszne :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń