11 sierpnia 2014

Ciasto malinowe

Ciasto malinowo czekoladowe bez dodatku mąki
Ciasto malinowe
Znowu ciasto malinowe, ale mam ogromną słabość do połączenia malin z czekoladą :- ) Czy można oprzeć się kawałkowi tortu malinowego podwójnie czekoladowego? A jeśli Wam również nie znudziła się jeszcze taka kombinacja smaków to gorąco polecam ten pyszny i prosty deser. W cieście nie ma ani grama maki, znajdziecie tam migdały, kaszę manna i czekoladę – brzmi obiecująco prawda? Do tego słodka, ale orzeźwiająca frużelina malinowa i  pyszne soczyste owoce… 


Jak upiec ciasto  malinowe?

Składniki na ciasto:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • 3 jaja
  • 80 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 cukier waniliowy
  • 100 g kaszki manny
  • 60 g mielonych migdałów
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka kakao

Syrop do nasączenia ciasta:
  • 100 ml wody
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki soku z cytryny

Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej – lekko ostudzić.
Jaja ubić z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i silą puszystą pianę. Suche składniki wymieszać w osobnej misce (kaszę mannę zmielone migdały, proszek do pieczenia, kakao) i delikatnie połączyć z masa jajeczną. Na końcu wlać przestudzoną czekoladę i ponownie delikatnie wymieszać. Ciasto przyłożyć do tortownicy ok. 21 cm, wysmarowanej masłem. Piec w temperaturze 160ºC przez 40 – 45 minut do tzw. suchego patyczka.

Przygotować syrop: zagotować wodę z cukrem, masłem i sokiem z cytryny.
Ciasto nasączyć syropem i wstawić na około 2 godziny do lodówki.

Frużelina malinowa:
  • 500 g malin
  • ¾ szklanki cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • ¼ szklanki gorącej wody
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo:
  • kilka malin do ozdoby ciasta
  • wiórki czekolady

Maliny wymieszać z cukrem i gotować na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się cukru. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w 2 łyżkach zimnej wody, dodać do malin – wymieszać. Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki gorącej wody i również dodać do malin z sokiem z cytryny. Całość wymieszać i odstawić do przestudzenia.

Frużelinę rozłożyć na cieście. Ciasto udekorować malinami oraz wiórkami czekoladowymi.

Smacznego :- )


Ciasto malinowo czekoladowe bez dodatku mąki
Ciasto malinowe
Ciasto malinowo czekoladowe bez dodatku mąki
Ciasto malinowe
Ciasto malinowo czekoladowe bez dodatku mąki
Ciasto malinowe

6 komentarzy: