14 sierpnia 2014

Serowe ciasto z owocami

Serowe ciasto z owocami
Kolejny prosty przepis na cisto z owocami. Ponieważ latem nie za bardzo mam czas i chęć przesiadywać w kuchni, większość deserów jest mało skomplikowana i błyskawiczna do przygotowania. Sekretem tego placka jest dodatek twarogu, dzięki niemu ciasto jest wilgotne i ma ciekawą strukturę. Tym razem upiekłam go z brzoskwiniami i borówkami  - bo akurat te owoce miałam pod ręką, ale świetnie pasowały by morele, śliwki, kwaskowe czerwone porzeczki i oczywiście jabłka :- )

Składniki:
  • 2 brzoskwinie
  • 125 g borówek
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ szklanki oleju
  • ¼ szklanki mleka
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 125 g chudego twarogu
  • 30 g zimnego masła
  • 2 łyżki płatków migdałowych

Brzoskwinie umyć, przepołowić, usunąć pestki, pokroić w szerokie paski. Borówki umyć i osuszyć.
Formę o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem, obsypać tartą bułką lub kaszką manną. Piekarnik rozgrzać do 180ºC.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Dodać mleko, olej, jajko, twaróg – zmiksować (lub wyrobić ciasto). Ciasto przełożyć do formy, docisnąć brzegi obsypanymi mąką dłońmi. Na wierzchu ciasta rozłożyć płatki masła. Ułożyć owoce i całość posypać płatkami migdałowymi.

Ciasto piec w nagrzanym piekarniku przez 40 – 45 minut. Ciasto można także upiec w prodiżu. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia na kratce.

Smacznego :- )


Serowe ciasto z owocami
Serowe ciasto z owocami

Serowe ciasto z owocami

13 komentarzy:

  1. Świetny przepis i kuszące zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To ciasto prezentuje się rewelacyjnie! ;)
    Świetne zdjęcia! *.*

    OdpowiedzUsuń
  3. To teraz wiem, co robić, jak będę miała nadmiar twarogu. :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, wygląda wyjątkowo kusząco :) Te soczyste owoce, pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jakiej wielkosci blaszka zostala uzyta? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. już widzę, 26cm, przepraszam. I biore sie do roboty! :)

      Usuń
    2. Zrobiłam. Przepyszne ciasto :) Agata

      Usuń
    3. Agata, bardzo się cieszę, że skorzystałaś z przepisu:) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  6. Czy masło trzeba koniecznie dodać? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że bez masła ciasto będzie także smaczne. Jednak dodatek masła nadaje mu smaku, owoce ładnie się zapiekają :)

      Usuń