8 sierpnia 2014

Ziemniaki z grilla

Nieodzowną częścią lata i naszych wakacji jest grill. Junior uwielbia posiłki na świeżym powietrzu i jeśli tylko mamy okazję siadamy pod chmurką i jemy małe lub duże co nieco. Co roku pojawia się też jakiś hit sezonu. Dwa lata temu zajadaliśmy się grillowanymi pomidorami, w zeszłym roku zauroczyliśmy się pieczarkami, a w tym roku królowały ziemniaki :- ) Przepis jest prosty, ziemniaki wystarczy pokroić w plastry, skropić olejem, przyprawić i zawinąć w sreberko :- ) Tak przygotowane pyry świetnie smakują z kwaśną śmietaną lub jako dodatek do grillowanych ryb albo mięs.

Składniki:
  • surowe ziemniaki
  • olej rzepakowy
  • sól
  • ulubione zioła i przyprawy np.: tymianek, rozmaryn, oregano, bazylia, kolendra

Dodatkowo:
  • folia aluminiowa

Ziemniaki dokładnie wyszorować i osuszyć, następnie pokroić w 5 mm plastry. Warzywa ułożyć na folii aluminiowej, posolić, obsypać ulubionymi ziołami, skropić olejem np. rzepakowym. Ziemniaki zawinąć z płaskie sakiewki. Smażyć na grillu po 15 - 20 minut z każdej strony. Podawać z kwaśna śmietaną lub jako dodatek do mięs oraz ryb.

Smacznego :- )

 

2 komentarze:

  1. Uwielbiam grillowane ziemniaczki :)
    Pysznie u Ciebie :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń