Lekkie placuszki serowe z morelami |
Cudowne miałam w tym roku wakacje :- ) Wypoczęłam, nabrałam sił i choć żal było wyjeżdżać to z chęcią wróciłam do domu. Uwielbiam taki beztroski czas kiedy człowiek nigdzie nie musi się spieszyć, kiedy nic nie trzeba, a wszystko można :- ) Żal tylko, że na kolejne letnie wakacje będę musiała czekać cały rok… W każdym razie miło wrócić do swojej kuchni i małe co nieco upichcić. Na rozgrzewkę prosty przepis na lekkie placuszki z twarogu z dodatkiem pysznych dojrzewających w słońcu moreli. Morele jem bez opamiętania, po prostu przepadam za nimi więc placuszki przypadły mi bardzo do gustu. Jeśli nie lubicie moreli – choć wydaje mi się to niemożliwe – użyjcie innych owoców: jabłek, śliwek, jagód…
Składniki
(ok. 10 sztuk):
- 250 g półtłustego twarogu
- 3 – 4 łyżki mąki orkiszowej razowej
- 2 jaja
- szczypta soli
- 2 – 3 płaskie łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mleka
- 6 – 8 małych moreli
Dodatkowo:
- masło klarowane do smażenia
Morele
umyć, osuszyć, usunąć pestki i pokroić w kostkę.
Białka
oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę.
W
osobnej misce utrzeć twaróg z żółtkami, cukrem trzcinowym i waniliowym na gładką
masę. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Całość dokładnie
wymieszać. Do masy serowej delikatnie wmieszać w dwóch porcjach pianę z białek.
Na koniec wsypać pokrojone morele i szybko połączyć je z ciastem.
Placki
piec na średnio rozgrzanej patelni z dodatkiem niewielkiej ilości klarowanego
masła. Placuszki są delikatne więc należy przewracać je ostrożnie na druga
stronę, powinny być dobrze ścięte i ładnie zarumienione.
Smacznego
:- )
Lekkie placuszki serowe z morelami |
Lekkie placuszki serowe z morelami |
Lekkie placuszki serowe z morelami |
... i morele i placuszki uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńWypróbowane - bardzo fajne! Oczywiście u nas podwójna porcja składników:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowały :) No i oczywiście gorąco pozdrawiam :)
UsuńWłaśnie zrobiłam je córce na kolację, ale zamiast cukrów dałam banana - wyszły pyszne! Bardzo delikatne :)
OdpowiedzUsuń