Nieodzowną częścią lata i naszych wakacji jest grill. Junior uwielbia posiłki na świeżym powietrzu i jeśli tylko mamy okazję siadamy pod chmurką i jemy małe lub duże co nieco. Co roku pojawia się też jakiś hit sezonu. Dwa lata temu zajadaliśmy się grillowanymi pomidorami, w zeszłym roku zauroczyliśmy się pieczarkami, a w tym roku królowały ziemniaki :- ) Przepis jest prosty, ziemniaki wystarczy pokroić w plastry, skropić olejem, przyprawić i zawinąć w sreberko :- ) Tak przygotowane pyry świetnie smakują z kwaśną śmietaną lub jako dodatek do grillowanych ryb albo mięs.
Składniki:
- surowe ziemniaki
- olej rzepakowy
- sól
- ulubione zioła i przyprawy np.: tymianek, rozmaryn, oregano, bazylia, kolendra
Dodatkowo:
- folia aluminiowa
Ziemniaki
dokładnie wyszorować i osuszyć, następnie pokroić w 5 mm plastry. Warzywa ułożyć
na folii aluminiowej, posolić, obsypać ulubionymi ziołami, skropić olejem np.
rzepakowym. Ziemniaki zawinąć z płaskie sakiewki. Smażyć na grillu po 15 - 20
minut z każdej strony. Podawać z kwaśna śmietaną lub jako dodatek do mięs oraz
ryb.
Smacznego
:- )
Uwielbiam grillowane ziemniaczki :)
OdpowiedzUsuńPysznie u Ciebie :) Pozdrawiam :)
Dziękuje bardzo :) a ziemniaczki szczerze polecam :)
Usuń