Serowe ciasto z owocami |
Kolejny prosty przepis na cisto z owocami. Ponieważ latem nie za bardzo mam czas i chęć przesiadywać w kuchni, większość deserów jest mało skomplikowana i błyskawiczna do przygotowania. Sekretem tego placka jest dodatek twarogu, dzięki niemu ciasto jest wilgotne i ma ciekawą strukturę. Tym razem upiekłam go z brzoskwiniami i borówkami - bo akurat te owoce miałam pod ręką, ale świetnie pasowały by morele, śliwki, kwaskowe czerwone porzeczki i oczywiście jabłka :- )
Składniki:
- 2 brzoskwinie
- 125 g borówek
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ szklanki oleju
- ¼ szklanki mleka
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 1 jajko
- 125 g chudego twarogu
- 30 g zimnego masła
- 2 łyżki płatków migdałowych
Brzoskwinie
umyć, przepołowić, usunąć pestki, pokroić w szerokie paski. Borówki umyć i osuszyć.
Formę
o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem, obsypać tartą bułką lub kaszką manną.
Piekarnik rozgrzać do 180ºC.
Mąkę
wymieszać z proszkiem do pieczenia cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli.
Dodać mleko, olej, jajko, twaróg – zmiksować (lub wyrobić ciasto). Ciasto
przełożyć do formy, docisnąć brzegi obsypanymi mąką dłońmi. Na wierzchu ciasta
rozłożyć płatki masła. Ułożyć owoce i całość posypać płatkami migdałowymi.
Ciasto
piec w nagrzanym piekarniku przez 40 – 45 minut. Ciasto można także upiec w
prodiżu. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia na kratce.
Smacznego
:- )
Serowe ciasto z owocami |
Serowe ciasto z owocami |
Serowe ciasto z owocami |
Świetny przepis i kuszące zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie
OdpowiedzUsuńAle pyszne musi być;)))
OdpowiedzUsuńMniam! Zjadłabym;)
OdpowiedzUsuńTo ciasto prezentuje się rewelacyjnie! ;)
OdpowiedzUsuńŚwietne zdjęcia! *.*
To teraz wiem, co robić, jak będę miała nadmiar twarogu. :D
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda wyjątkowo kusząco :) Te soczyste owoce, pyszności :)
OdpowiedzUsuńjakiej wielkosci blaszka zostala uzyta? :)
OdpowiedzUsuńjuż widzę, 26cm, przepraszam. I biore sie do roboty! :)
UsuńZrobiłam. Przepyszne ciasto :) Agata
UsuńAgata, bardzo się cieszę, że skorzystałaś z przepisu:) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńCzy masło trzeba koniecznie dodać? :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że bez masła ciasto będzie także smaczne. Jednak dodatek masła nadaje mu smaku, owoce ładnie się zapiekają :)
Usuń