Placki z cukinii |
Nie mogę uwierzyć, że dotychczas nie podzieliłam się z Wami przepisem na placki z cukinii. Latem cukinii u mnie dostatek:- ) Dostaję spore ilość z ogródka rodziców, którym co roku udaje się wyhodować obfity plon. Dziś wersja z żółtym serem, ale placki można modyfikować według własnego uznania. Najważniejsze to odstawić startą cukinię na około 20 minut aby puściła sok, a potem dokładnie ją odsączyć. W przeciwnym wypadku placki będą się rozpadały.
Składnik:
- 1 kg cukinii
- 3 czubate łyżki razowej mąki orkiszowej
- 3 jajka
- 2 cebule
- 100 g żółtego sera
- 3 ząbki czosnku
- ½ pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- olej rzepakowy
Cukinie dokładnie umyć, wydrążyć miąższ
i zetrzeć wraz ze skórką na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do miski, lekko
osolić i odstawić na 20 minut. Cukinie przełożyć na sitko i dokładnie odcisnąć
z puszczonego soku.
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę.
Oba składniki zeszklić z odrobina oleju na rozgrzanej patelni. Natkę pietruszki
drobno posiekać. Ser żółty zetrzeć na tarce grubych oczkach (lub pokroić w
drobną kostkę).
Cebulę i czosnek dodać do cukinii i
połączyć z mąką, jajkami, natką pietruszki, żółtym serem. Masę przyprawić solą
i pieprzem.
Na patelni rozgrzać ok. dwie łyżki oleju,
łyżką nakładać niewielkie placuszki. Smażyć z dwóch stron na średnim ogniu aż
ładnie się zarumienią.
Smacznego:- )
Placki z cukinii |
Placki z cukinii |
Placki z cukinii |
Bardzo apetyczne te placuszki...
OdpowiedzUsuńChętnie zjadłabym takie na obiad:)
OdpowiedzUsuńPlacki plackami, ale duży + za scyzoryk Gerlach;)
OdpowiedzUsuń