8 października 2014

Ciasto z gruszkami

Dziś przepis na ciasto z gruszkami, które przygotujecie naprawdę błyskawicznie – w 15 minut:- ) Uwielbiam takie ciasta, które robią się same i w dodatku dobrze smakują.  Jeśli nie macie razowej mąki orkiszowej możecie zastąpić ją pszenną, a zamiast gruszek sprawdza się także jabłka. Junior stwierdził, że ciasto jest bardzo smaczne brakuje tylko „bitejszyn” czyli bitej śmietany. Jest to więc sugestia mojego smakosza, jak podać ciasto w wersji bardziej wykwintnej :- )

Składniki:
  • 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 50 g zmielonych orzechów włoskich
  • 120 g brązowego cukru + 1 łyżka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  szczypta soli
  • ¼ łyżeczki kardamonu
  • 180 g masła
  • 3 jajka
  • 3 gruszki

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC.
Mąkę wymieszać z orzechami, cukrem, proszkiem do pieczenia, kardamonem. Dodać miękkie masło i roztrzepane jajka. Całość krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy ok. 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia – wyrównać. Gruszki umyć pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry. Owoce ułożyć na wierzchu ciasta i posypać 1 łyżką brązowego cukru. Ciasto piec 60 – 70 minut.


Smacznego:- )



 


3 komentarze: