Dziś przepis na ciasto z gruszkami, które przygotujecie naprawdę błyskawicznie – w 15 minut:- ) Uwielbiam takie ciasta, które robią się same i w dodatku dobrze smakują. Jeśli nie macie razowej mąki orkiszowej możecie zastąpić ją pszenną, a zamiast gruszek sprawdza się także jabłka. Junior stwierdził, że ciasto jest bardzo smaczne brakuje tylko „bitejszyn” czyli bitej śmietany. Jest to więc sugestia mojego smakosza, jak podać ciasto w wersji bardziej wykwintnej :- )
Składniki:
- 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 50 g zmielonych orzechów włoskich
- 120 g brązowego cukru + 1 łyżka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- ¼ łyżeczki kardamonu
- 180 g masła
- 3 jajka
- 3 gruszki
Piekarnik
rozgrzać do temperatury 180ºC.
Mąkę
wymieszać z orzechami, cukrem, proszkiem do pieczenia, kardamonem. Dodać
miękkie masło i roztrzepane jajka. Całość krótko zmiksować, tylko do połączenia
składników. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy ok. 21 cm, wyłożonej
papierem do pieczenia – wyrównać. Gruszki umyć pokroić w ćwiartki, usunąć
gniazda nasienne i pokroić w plastry. Owoce ułożyć na wierzchu ciasta i posypać
1 łyżką brązowego cukru. Ciasto piec 60 – 70 minut.
Smacznego:-
)
Pięknie ułożone owoce. Mniam! :)
OdpowiedzUsuńJak z gruszkami to chętnie się częstuję :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie wygląda z tymi plastrami gruszek na wierzchu :) Kusisz :)
OdpowiedzUsuń