10 października 2014

Ratatouille zapiekane z mozzarellą

Przepyszny obiad z moich ulubionych warzyw: papryki, pomidorów, cukinii i bakłażana.  W dodatku taki  obiad robi się sam w piekarniku. Wystarczy przygotować szybki sos pomidorowy i pokroić warzywa w plastry, a na koniec obłożyć zapiekankę plastrami mozzarelli:- ) Jeśli lubicie takie smaki polecam Wam  przepis na ratatouille z dynią, który również znajdziecie na moim blogu.

Składniki:
  • 2 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 8 łyżek oliwy
  • 1 łyżka papryki w płatkach
  • szczypta chili
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 cukinie
  • 1 bakłażan
  • 1 papryka
  • 6 – 7 pomidorów lima
  • 125 – 250 g mozzarelli
  • sól
  • pieprz

Cebulę pokroić w cienkie paski, czosnek posiekać. Podsmażyć je na 2 łyżkach oliwy. Płatki papryki, chili wymieszać z koncentratem pomidorowym i dodać do warzyw na patelni – krótko podsmażyć. Całość doprawić solą i pieprzem. Sos pomidorowy przełożyć do naczynia żaroodpornego i równo rozsmarować.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200ºC.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i pokroić w plastry. Cukinię i bakłażana pokroić w plastry, paprykę w kawałki. Warzywa układać naprzemiennie warstwami w naczyniu żaroodpornym. Oprószyć solą i pieprzem, skropić pozostałą oliwą. Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika na około godzinę. Mozzarellę (1 lub 2 kulki w zależności czy lubicie dużo czy tez mniej sera) pokroić w plastry, rozłożyć na warzywach i piec kolejne 15 minut, tym razem bez folii aluminiowej. Wyjąć, lekko wystudzić . Podawać z ulubionym pieczywem lub z makaronem, kaszą albo ryżem.


Smacznego:- )

 


2 komentarze:

  1. ratatouille to jedno z moich ulubionych dań. a w takiej zapiekanej formie i z dodatkiem chilli jest idealne na jesienne chłody!

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie takie coś za mną chodzi - super pomysł :) na pewno zrobię coś podobnego :)

    OdpowiedzUsuń