Czy macie czasami nieodpartą chęć na zjedzenie czegoś pysznego, słodkiego i czekoladowego? Jesienią i zimą bardzo często miewam takie napady:- ) Ponieważ staram się nie kupować słodyczy muszę sobie radzić w inny sposób. Tym razem zachwyciłam się kremem czekoladowo – bananowym. Aksamitny, mocno bananowy świetny na kanapkę, jako dodatek do naleśników, placków lub prosto ze słoiczka …
Składniki:
- 3 banany
- 1 łyżeczka oleju kokosowego lub masła klarowanego
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 9 łyżek wrzątku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 – 2 łyżki miodu
Banany
obrać, pokroić w plastry, wrzucić na patelnie z rozgrzanym olejem kokosowym.
Banany chwilę smażyć aż zmiękną i ostudzić.
Kakao zalać wrzątkiem i starannie
rozmieszać, żeby nie było żadnych grudek.
Zmiksować razem banany, kakao i sok z
cytryny. Jeśli krem wydaje się Wam za mało słodki dodajcie do niego trochę
miodu. Schłodzić w lodówce.
Smacznego
:- )
Źródło
przepisu: Cake Time
jak długo można przechowywać taki krem?
OdpowiedzUsuńTrudno mi powiedzieć, u mnie zniknął w dwa dni :) Proponuję na spróbowanie przygotować mniejszą porcję :)
UsuńCo daje smażenie bananów? Wpływa to na ich smak, czy konsystencję?
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś podobny krem, tyle, że zamiast kakao dawałam gorzką czekoladę. Rewelacja :)
OdpowiedzUsuńjeszcze można by dać awokado i byłoby już super zdrowo ;)
OdpowiedzUsuńoooo... z nalesnikami... o tym nie pomyslalam, musze znowu go zrobic:)
OdpowiedzUsuńKrem fantastyczny - dziękuję za przepis :) a z naleśnikami smakuje cudownie :)
UsuńMmm, cudowny…!!! :)
OdpowiedzUsuńCo za fantasyczny przepij ! Rogaliki z takim nadzieniem to bedzie mistrzostwo swieta ;)
OdpowiedzUsuńChyba zrobię go kiedyś przy okazji naleśników. :) niezły przepis się wydaje. Można do niego dodać trochę masła orzechowego, będzie pysznie!
OdpowiedzUsuńZ masłem orzechowym na pewno będzie wspaniały, dziękuję za podpowiedź :)
Usuń