14 października 2014

Kokosanki z płatkami owsianymi

Ciastka kokosowe z dodatkiem płatków owsianych. Wyjątkowo  chrupiące dzięki dodatkowi popularnych śniadaniowych płatków kukurydzianych. Ciastka nie są zbyt słodkie, za to sycące i wyjątkowo pyszne. Ponieważ uwielbiam wszystkie chrzęszczące słodycze szalenie przypadły mi do gustu. 

Składniki:
  • 125 g masła
  • ¾ szklanki brązowego cukru
  • miąższ  z 1 wanilii
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka pokruszonych płatków kukurydzianych
  • 1 ½ szklanki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli

Piekarnik rozgrzać do 180˚C
Masło zmiksować z cukrem i miąższem z  wanilii, dodać jajko i dalej mieszać aż powstanie puszysta biała masa.  W osobnej misce wymieszać mąkę z sola,  proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać płatki owsiane, kukurydziane, i wiórki – wymieszać. Suche składniki połączyć z masą maślaną.
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. Każdą kulkę lekko spłaszczyć. Piec 15 – 18 minut na złoty kolor.

Smacznego:- )

Źródło przepisu: Kuchnia 1/2013

Jeśli lubicie ciastka z płatkami owsianymi może polubicie inne przepisy:

 


6 komentarzy: