17 października 2014

Naleśniki bezglutenowe

Naleśniki bezglutenowe
Wspominałam już, że nikt z mojej rodziny nie jest na diecie bezglutenowej, za to bardzo lubimy eksperymenty kulinarne:- ) To niesamowite jaka otwiera się przed nami bogata gama smaków i ciekawych produktów odżywczych kiedy wykreślimy z jadłospisu pszenicę. Nagle okazuje się, że oprócz mąki pszennej  do pieczenia i gotowania możemy użyć mąki ryżowej, gryczanej, jaglanej, amtantusowej, kukurydzianej,  ziemniaczanej, z ciecierzycy i cudownych mielonych wszelkich orzechów… Dziś przepis na wspaniałe bezglutenowe naleśniki, które podałam z kremem czekoladowo – bananowym :- ) 

Jak zrobić naleśniki bezglutenowe?

 Składniki:
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • ½ szklanki maki ziemniaczanej
  • 2 ¾ szklanki mleka (roślinnego lub zwierzęcego)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Dodatkowo:
  • masło klarowane lub olej do smażenia

Wszystkie składniki zmiksować – ciasto odstawić na pół godziny.
Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodaj jeszcze trochę płynu.
Smażyć naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami np.: z kremem czekoladowo-bananowym lub z dżemem brzoskwiniowym zmigdałami i amaretto.

Źródło przepisu: Olga Smile 

Naleśniki bezglutenowe
Naleśniki bezglutenowe


4 komentarze:

  1. Te zdjęcia mają w sobie coś magicznego;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Naleśniki wyglądają bardzo apetycznie - sama przygotowuję podobne, z tych samych mąk, ale zawsze wychodzą mi jakieś takie bardziej blade ;) I zgadzam się, z początku dieta bezglutenowa może się wydawać straszna, ale ostatecznie pozwala poznać tyyle nowych smaków!

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne naleśniki! porywam przepis i bardzo chętnie zrobię :) bardzo lubię takie zdrowe, wegańskie przepisy, a naleśniki to zdecydowanie ulubiony comfort food! te wyszły genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czadowe, jak również ten krem czekoladowy z poprzedniego wpisu :D

    OdpowiedzUsuń