Kapusta z grochem |
Dziś przepis na tradycyjną wielkopolska ciupkę z grochem bo przecież na wigilijnym stole nie może zabraknąć kapusty. W zależności od regionu podaje się ja z grzybami albo z grochem. Według dawnych wierzeń kapusta miała chronić od złego, zapewnić siłę witalność oraz przyciągać dostatek. Kapusta z grochem miała dodatkowo chronić przed chorobami, a ta z grzybami miała zapewnić szczęście. Jeśli nie przepadacie za grochem polecam przepis na moja ulubiona kapustę z grzybami :- )
Składniki:
750 g domowej kiszonej kapusty
200 g łuskanego grochu
2 cebule
1 łyżka klarowanego masła
1 łyżka mąki
sól
pieprz
Przepłukany groch zalać letnią wodą i
odstawić na całą noc. Następnego dnia ugotować go do miękkości pod koniec soląc
do smaku.
Kiszona kapustę posiekać zalać około 2
szklankami wody i gotować do miękkości.
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na
łyżce masła klarowanego, dodać mąkę i wymieszać.
Kapustę połączyć z grochem i zasmażka z cebulką,
przyprawić sola i pieprzem – ponownie podgrzać.
Smacznego:- )
Kapusta z grochem |
Kapusta z grochem |
Kapusta z grochem |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz