19 grudnia 2014

Kapusta z grochem

Groch z kapustą
Kapusta z grochem
Dziś przepis na tradycyjną wielkopolska ciupkę z grochem bo przecież na wigilijnym stole nie może zabraknąć kapusty. W zależności od regionu podaje się ja z  grzybami albo z grochem. Według dawnych wierzeń kapusta miała chronić od złego, zapewnić siłę witalność oraz przyciągać dostatek. Kapusta z grochem miała dodatkowo chronić przed chorobami, a ta z grzybami miała zapewnić szczęście. Jeśli nie przepadacie za grochem polecam przepis na moja ulubiona kapustę z grzybami :- )

Składniki:
200 g łuskanego grochu
2 cebule
1 łyżka klarowanego masła
1 łyżka mąki
sól
pieprz

Przepłukany groch zalać letnią wodą i odstawić na całą noc. Następnego dnia ugotować go do miękkości pod koniec soląc do smaku.
Kiszona kapustę posiekać zalać około 2 szklankami wody i gotować do miękkości.
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na łyżce masła klarowanego, dodać mąkę i wymieszać.
Kapustę połączyć z grochem i zasmażka z cebulką, przyprawić sola i pieprzem – ponownie podgrzać.

Smacznego:- )

wielkopolska kapusta z grochem
Kapusta z grochem
Groch z kapustą
Kapusta z grochem
groch z kapustą
Kapusta z grochem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz