Śledzie salsa Ponieważ dużym powodzenia cieszą się ostatnio przepisy na śledzia w occie, sałatkę śledziową, śledzia w burakach i na tatara ze śledzia na czerwono, przygotowałam jeszcze jeden przepis, który może się Wam przydać przed nadchodzącymi Świętami. Chociaż śledzie w sosie salsa można kupić w wielu sklepach, te przygotowane w domu smakują o niebo lepiej. Śledzie zanurzone są w słodkawym, ostro – kwaśny sosie pomidorowym, z chrupiącymi warzywami. Przepis jest prosty a większość z produktów na pewno macie pod ręką, pozostaje tylko wszystko dobrze wymieszać:- )
Składniki:
- 500 g solonych śledzi
- 2 cebule
- 1 marchew
- ½ papryki
- 5 krążków ananasa
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
- ¾ szklanki soku z ananasa
- 150 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka miodu
- 2 – 3 łyżki octu jabłkowego
- sól
- pieprz
- chili
Jeśli
śledzie są bardzo słone wymoczyć w wodzie przez około 2 godziny lub dłużej. Ryby
osuszyć, pokroić w 2 – 3 cm kawałki.
Cebule
pokroić w piórka, marchewkę w słupki, paprykę i ananasa w kostkę.
W
garnku o grubym dnie rozgrzać olej, wsypać cebulę i zeszklić, dodać przeciśnięty
przez praskę czosnek i imbir – wymieszać. Dodać marchewkę i paprykę – dusić często
mieszając jakieś 5 minut. Dodać ananasa dusić kolejną minutę. Dodać sok z
ananasa, koncentrat pomidorowy, miód – całość zagotować. Doprawić solą,
pieprzem, chili i octem jabłkowym.
Sos
wystudzić. Do zimnego sosu dodać pokrojone śledzie, wymieszać i przełożyć do
słoika. Najlepiej smakują po dobie spędzonej w lodówce.
Smacznego:-
)
Śledzie salsa |
Śledzie salsa |
Śledzie salsa |
Ślinka cieknie :) Wesołych Świąt!
OdpowiedzUsuń