21 grudnia 2014

Śledzie salsa

śledzie wigilijne
Śledzie salsa
Ponieważ dużym powodzenia cieszą się ostatnio przepisy na śledzia w occie, sałatkę śledziową, śledzia w burakach i na tatara ze śledzia na czerwono, przygotowałam jeszcze jeden przepis, który może się Wam przydać przed nadchodzącymi Świętami. Chociaż śledzie w sosie salsa można kupić w wielu sklepach, te przygotowane w domu smakują o niebo lepiej. Śledzie zanurzone są w słodkawym, ostro – kwaśny sosie  pomidorowym,  z chrupiącymi warzywami. Przepis jest prosty a większość z produktów na pewno macie pod ręką, pozostaje tylko wszystko dobrze wymieszać:- )  

Składniki:
  • 500 g solonych śledzi
  • 2 cebule
  • 1 marchew
  • ½ papryki
  • 5 krążków ananasa
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • ¾ szklanki soku z ananasa
  • 150 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 – 3 łyżki octu jabłkowego
  • sól
  • pieprz
  • chili

Jeśli śledzie są bardzo słone wymoczyć w wodzie przez około 2 godziny lub dłużej. Ryby osuszyć, pokroić w 2 – 3 cm kawałki.
Cebule pokroić w piórka, marchewkę w słupki, paprykę i ananasa  w kostkę.
W garnku o grubym dnie rozgrzać olej, wsypać cebulę i zeszklić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i imbir – wymieszać. Dodać marchewkę i paprykę – dusić często mieszając jakieś 5 minut. Dodać ananasa dusić kolejną minutę. Dodać sok z ananasa, koncentrat pomidorowy, miód – całość zagotować. Doprawić solą, pieprzem, chili i octem jabłkowym.
Sos wystudzić. Do zimnego sosu dodać pokrojone śledzie, wymieszać i przełożyć do słoika. Najlepiej smakują  po  dobie spędzonej w lodówce.

Smacznego:- )


śledzie na słodko
Śledzie salsa
śledzie wigilijne
Śledzie salsa 
śledzie na słodko
Śledzie salsa

1 komentarz :