Sałatka śledziowa z burakami |
Choć śledzie można jeść cały rok to przyznam, że najbardziej smakują mi zimą. Nie wyobrażam też sobie Świąt bez śledzika i lubię go chyba w każdej postaci :-) Dzisiejszą sałatkę śledziową przygotowałam według przepisu pani Czesi – dziękuje bardzo:- ) Smaczne połączenie śledzia i buraków z sosem majonezowym z dodatkiem chrzanu. Sałatkę można zaserwować tradycyjnie w misce lub rozłożyć ją warstwami do małych pucharków czy szklanek. Przyznacie, że tak podana prezentuje się wyjątkowo elegancko.
Składniki (na 10 – 12 porcji):
- 4 ziemniaki
- 450 g solonych śledzi
- 2 czerwone cebule
- 2 – 3 buraki
- 4 – 5 jajek
- natka pietruszki
Sos:
- 200 g domowego majonezu
- 200 g kwaśnej śmietany 12%
- 3 – 4 łyżeczki chrzanu
- sól
- pieprz
Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i pokroić w dużą
kostkę lub półplasterki. Buraki upiec w piekarniku (do miękkości, zawinięte w
folię aluminiową, w temperaturze 190ºC przez ok. 45 – 60 minut) lub ugotować,
obrać i pokroić w kostkę. Śledzie jeśli są zbyt słone namoczyć na około 2 h (lub
jeśli jest to konieczne na dłużej), osuszyć i pokroić w większą kostkę. Jajka
ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce na dużych
oczkach. Cebulę i natkę drobno posiekać.
Przygotować sos mieszając domowy majonez z kwaśną
śmietaną i chrzan, doprawić do smaku sola i pieprzem.
W misce układać warstwami: śledzie wymieszane z cebulką, sos,
ziemniaki, sos, buraki, jajko, sos, natka pietruszki.
Smacznego:- )
Jeśli szukacie przepisów ze śledziami w roli głównej
zapraszam do skorzystacie z innych przepisów zamieszczonych na blogu:
Sałatka śledziowa z burakami |
Sałatka śledziowa z burakami |
Świetnie wyglądają :) dodaję do zakładek i będę robić na święta, bo też bardzo lubię śledzie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ;)
Bardzo dziękuję :) Mam nadzieję, że sałatka będzie Ci smakowała :)
Usuń