19 lutego 2015

Fale Dunaju


Znacie ciasto Fale Dunaju? Upiekłam i jadłam je pierwszy raz, nigdy nie spotkałam go na rodzinnych uroczystościach, choć jest ponoć bardzo popularne. Ciasto dwukolorowe o smaku zbliżonym do babki, z zanurzonymi kwaskowatymi wiśniami. Całość przykryta waniliowym kremem budyniowym i polewą czekoladową. Ciasto łatwo się kroi i wygląda  na bardzo skomplikowane, tymczasem bardzo łatwo je zrobić i na pewno będzie smacznym dodatkiem do popołudniowej kawy:- )

Składniki:
  • 2 ¼ szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jaja
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 160 ml mleka
  • 150 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki mleka
  • 350 g drylowanych wiśni (mogą być mrożone)
Krem budyniowy:
  • 500 ml mleka
  • ½ szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 laska wanilii
  • 250 g masła
Polewa czekoladowa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietany 30%

Blachę o wymiarach 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180ºC.
Masło rozpuścić i odstawić do przestygnięcia. Białka ubić z szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę. Do piany dodać żółtka i ubijamy aż powstanie puszysta masa. Masę jajeczną łączymy z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia, mlekiem i masłem.
Połowę ciasta przełożyć do formy. Pozostałą część wymieszać z kakao i 3 łyżkami mleka – masę delikatnie rozłożyć na jasnym cieście. Na wierzchu ułożyć wydrylowane wiśnie, lekko wciskając je w ciasto.Piec 30 – 35 minut do tzw. „suchego patyczka”, wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Kiedy ciasto stygnie przygotować krem budyniowy. Z porcji mleka odlać pół szklanki mleka, w której rozmieszać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem, miąższem z wanilii i laską waniliową. Kiedy mleko się zagotuje, wyjąć laskę wanilii, zdjąć garnek z ognia i wlać mleko z mąkami. Energicznie wymieszać i ponownie chwilę gotować na ogniu, aż powstanie gęsty budyń. Budyń ostudzić.

Masło ubić na puszysta pianę i stopniowo, po łyżce dodawać do niego ostudzony budyń. Miksować tak długo,  żeby powstał puszysty, jednolity krem.
Krem budyniowy rozsmarować na cieście – wstawić do lodówki i schłodzić.
W garnku podgrzać śmietanę i dodać posiekaną czekoladę – delikatnie wymieszać. Polewę wylać na schłodzone ciasto i równomiernie rozprowadzić na powierzchni.

Smacznego:- )


Źródło przepisu: Ósmy kolor tęczy 


 


4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo efektownie, muszę kiedyś spróbować takie upiec :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie :) Mam nadzieje, ze skusisz się na ciasto:)

      Usuń
  2. Nigdy nie robiłam, muszę kiedyś wypróbować!

    OdpowiedzUsuń